Genocid u Srebrenici priznali svi osim Republike Srpske i Srbije

0
1

srebreSrebrenica  ̶  Nakon što je Okružni sud u Den Hagu djelomično usvojio tužbu protiv države Holandije, Udruženje pokret „Majke enklave Srbrenica i Žepa“ smatra da je ovo priznavanje postojanja njihove djece, te da bi isto trebale postupiti entitet Republika Srpska i njena ideološka matica Srbija.

– Holandsko pravosuđa pokazalo da je ova zemlja spremna priznati svoje učešće u genocidu, koji je dokazan u nekoliko drugih postupaka pred sudovima, uključujući i postupke pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu – naglašava se u saopćenju.

Ovaj čin okružnog suda u Hagu Udruženje pokret „Majke enklave Srbrenica i Žepa“ shvata kao „priznavanje postojanja naše djece! Naši sinovi su ubijeni, nezaštićeni od strane holandskih vojnika“, a da je sada ovu činjenicu prihvatila i Holandija, koja će u daljem postupku sasvim sigurno prihvatiti svoju odgovornost za genocid u Srebrenici.

– Nažalost, činjenicu o počinjenom genocidu još uvijek ne prihvaćaju oni koji su to trebali prvi učiniti, i zbog toga izraziti žaljenje. Republika Srpska i njena ideološka matica Srbija, umjesto prihvaćanja istine i činjenica još uvijek negiraju genocid u Srebrenici, te na taj način duboko vrijeđaju žrtve genocida – naglašava se u saopćenju.

U Udruženju smatraju da suživot, povjerenje i tolerancija u Podrinju su nemogući sve dok zvaničnici RS-a ne prihvate istinite činjenice i prestanu negirati julski genocid u Srebrenici.

Istina, dodaje se u saopćenju, postoje obični ljudi, Srbi koji su svjesni kakvi su zločini počinjeni u njihovo ime, i oni se ne boje zločin u Srebrenici kvalificirati kao genocid, ali na žalost, oni su malobrojni i njihov primjer ne slijede njihovi zvaničnici.

– Stoga podsjećamo javnost da su institucije RS-a i Srbije posljednje na svijetu koje ne priznaju genocid u Srebrenici. Nije to činila ni Holandija, dok nismo odlučili započeti pravnu bitku i podići kolektivnu tužbu. Možda ćemo stoga, isti recept primijeniti i na posljednjim negatorima genocida u Srebrenici, te započeti pravnu bitku protiv RS-a i Srbije – naglašava se u saopćenju Udruženje Udruženje Pokret „Majke enklave Srbrenica i Žepa“.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime