Genjac: ‘Zakon o prebivalištu RS rušit ćemo na sve načine!’

0
10

halid-genjac-maliSarajevo, Podrinje – Klubovi bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) koristit će sve dopuštene pravne mehanizme kako bi spriječili stupanje na snagu prijedloga zakona o prebivalištu i boravištu u bosanskohercegovačkom entitetu RS, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH.

On je istakao kako odluka Narodne skupštine RS da razmatranje zakonskog akta iz hitne vrati u redovnu proceduru „pokazuje da su i poslanici u RS svjesni da se pitanje prebivališta i boravišta ne može rješavati na nivou entiteta“.

To koriste kao mehanizme za „pritisak na Dom naroda PS BiH da donese izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje je u proceduru dostavilo Vijeće ministara BiH“.

„Ako se poslanici Narodne skupštine RS, ipak, odluče da glasaju i usvoje ponuđeno entitetsko rješenje, Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS će ga proglasiti štetnim po vitalne nacionalne interese Bošnjaka i predmet poslati na odlučivanje Ustavnom sudu RS. Ne budemo li imali pozitivan stav u RS, onda će član Kolegija Sulejman Tihić, kao ovlašteni podnosilac apelacije od Ustavnog suda BiH, tražiti ocjenu njegove ustavnosti“, zaključio je Genjac.

– Sloboda kretanja i pravna država –

Ustavom BiH, podsjeća predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda, jasno je definirano da je jedno od temeljnjih ljudskih prava sloboda kretanja, a samim tim i vlastiti izbor mjesta prebivališta i boravišta.

„Ukoliko se usvoje zakonska rješenja koja će biti drugačija u jednom entitetu u odnosu na državu BiH, a što je vidljivo iz prijedloga koji je ponuđen u RS, onda je to veliki problem. U tom slučaju radi se o oduzimanju nadležnosti državi, protuustavnom i protuzakonitom djelovanju. Podrivanje nadležnosti države bila bi, uvjeren sam, dovoljna osnova da Ustavni sud BiH takav zakon stavi van snage“, ocijenio je Genjac.

Kao činjenicu da bi se radilo o protuustavnom djelovanju ukoliko bi se donio entitetski zakon o prebivalištu i boravištu u RS, Genjac potkrepljuje i podatkom da je u Ustavu BiH i to njegovim članom 1. jasno propisano da je BiH pravna država.

„Entitetski zakon bi uveo pravnu nesigurnost građana i ako se kao takav ne bi stavio van snage imali bismo nesagledive posljedice“, upozorava Genjac.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda navodi i da je Aneksom 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno navedeno kako će entiteti ukloniti sve administrativne prepreke kada je u pitanju povratak.

„Zakon koji se predlaže u RS sadrži elemente koji su neprecizni i zasigurno kao takvi bi ometali povratnike. Stoga možemo reći da je taj akt i protivan Aneksu 7“, ocjena je Genjca.

 

 

– Dogovor Mostaraca i stranaka –

Bez obzira što će se u četvrtak, 10. aprila, održati sjednica Kolegija Doma naroda PS BiH, Genjac naglašava kako s obzirom na nepostojanje mogućnosti usaglašavanja zaključka koji se odnosi na izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH on nema poslovničke pretpostavke da se nađe na sjednici tog zakonodavnog tijela krajem ovog mjeseca.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda potvrdio je za AA kako još uvijek „nema dogovora o rješenju Statuta Grada Mostara“.

U posljednjim razgovorima predstavnika SDA i HDZ-a BiH na najvišoj razini u Mostaru dogovoreno je samo da se „o svim bitnim pitanjima nastavi razgovarati“.

„Trenutno su u parlamentarnoj proceduri izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH u okviru Kluba hrvatskih izaslanika: to je jednostrani akt koji je neprihvatljiv za Klub bošnjačkog naroda i mi ćemo glasati protiv njega“, zaključio je Genjac.

Genjac koji je i predsjednik Glavnog odbora SDA istakao je za AA kako je predstavnicima HDZ-a BiH jasno poručeno da „svaki jednostrani akt neće imati perspektive i da kao takav nema šanse da dobije podršku u PS BiH“.

„Samo dogovor Mostaraca koji će pratiti, odnosno dobiti i potporu rukovodstava dvije stranke imat će šanse da bude usvojen u PS BiH“, zaključio je Genjac.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime