Genjac: ‘Slobodni izbor prebivališta imperativ za cijelu BiH’

0
21

indexSarajevo – Sloboda kretanja i slobodni izbor prebivališta su u katalogu osnovnih ljudskih prava, što imperativno vrijedi i za cijeli prostor BiH, bez ikakvih razlika i mogućih diskriminacija.

To su pitanja institucija i zakona države, prije svega, Parlamenta BiH, a sve drugo je protivustavno i protiv Aneksa 7, kaže u razgovoru za Vijesti.ba predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH Halid Genjac (SDA).

Usvajanje izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu bh. državljana odgođeno je do daljeg jer na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH nije bilo saglasnosti o proceduri glasanja o ovom zakonu, po hitnoj ili redovnoj proceduri. Iako je Zastupnički dom usvojio ove promjene po hitnom postupku (bez mogućnosti popravki ulaganjem amandmana), na inicijativu bošnjačkih delegata iz SDA, Dom naroda je danas usvojio zaključak da se u ovom domu zakon vrati u redovnu proceduru. Iako je imao većinu prisutnih glasova, usvojeni zaključak nije imao entitetsku većinu iz RS, te je upućen kolegiju Doma na usaglašavanje. Tek nakon eventualne saglasnosti, moguće je glasati o samom zaključku, pa i o  izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu.

Sjednica Kolegija Doma naroda biće održana 10. aprila, na kojoj će biti utvrđen termin i dnevni rad naredne sjednice Doma naroda.

“Na dnevnom redu sjednice naćiće se sva pitanja koja imaju poslovničke pretpostavke da budu uvrštena u dnevni rad, dok se pitanja, koja nisu spremna, ne mogu naći na dnevnom redu. Zakon o prebivalištu nema poslovničke pretpostavke da bude na dnevnom redu jer nije izvršeno usaglašavanje Kolegija o odluci da se zakon vrati u redovnu proceduru, za što je glasala većina prisutnih delegata, ali nije bilo enttetske većine”, pojašnjava Genjac.

Naglašava da će zakon o prebivalištu biti razmatran u skladu s Poslovnikom i Ustavom, jer ne postoji razlog za izuzimanje ovog zakona izvan propisane procedure, niti postoji osnov da se okolnosti koje nemaju veze sa Ustavom i Poslovnikom uzimaju u obzir kao okolnosti koje bi trebale ubrzati donošenje ovog zakona. Dakle, sva usputna pitanja neće imati uticaj ni na proceduru usvajanja, ni na sam sadržaj zakona.

Genjac se osvrnuo i na izjavu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Staše Košarca (SNSD), koji je poručio da se pitanja Zakona o prebivalištu i boravištu, izmjene Izbornog zakona BiH u vezi s Mostarom i smjene ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića ne mogu posmatrati odvojeno u ovom domu.

“Šta god da je kolega Košarac tim mislio, paket od ova tri pitanja nema nikakvog utemeljenja ni u međusobnoj povezanosti, ni u poslovnikčoj proceduri, a ni kod mehanizmina rada i odlučivanja u Parlamentu BiH”, dodaje Genjac.

Dakle, ova tri pitanja nemoguće je povezati. Pitanja prijedloga smjene ministra Radončića i izmjene Izbornog zakona u vezi s Mostarom su obavezne tačke, budući da su sve poslovničke pretpostavke ispunjene, pojašnjava on, navodaći da zakon o prebivalištu nije poslovnički spreman.

“Da li će neke političke stranke praviti međusobne dilove i trgovine u smislu međusobnog uslovljavanja ta tri pitanja? Ne mogu isključiti tu mogućnost. No, mislim da će svako ko se uključi u trgovinu na taj način, imati zasigurno političku štetu”, zaključuje Genjac.

N.Š.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime