Genjac o Deklaraciji: To je udar na samu suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma

0
37

Genjac1Banja Luka  ̶  Nakon što su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas usvojili Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, kojom je neprihvatljivim ocijenjeno ukidanje 9. januara – Dana Republike Srpske, predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac smatra da je to udar na samu suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Po našoj ocjeni, to je sasvim očigledni udar na samu suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je udar na neovisnost pravosuđa, prije svega Ustavnog suda i takve aktivnosti se moraju hitno spriječiti”, kazao je za Anadolu Agency (AA) Genjac nakon održane sjednice Glavnog odbora.

Prema njegovim riječima, ovdje itekako ima mjesta za reagovanje visokog predstavnika, a Narodna skupština bi umjesto ovoga trebala da osigura i pozove i da se potrudi da se osigura nezavisnost pravosudnog sistema i politička nezavisnost, prije svega Ustavnog suda.

“Mi ćemo razmotriti mogućnost krećući se na terenu Ustava i legalnih procedura da od Ustavnog suda takvu Deklaraciju osporimo u smislu da je ona antidejtonska, da udara u srž Dejtonskog mirovnog sporazuma i da udara na instituciju Ustavnog suda koja je u Ustavu BiH neprikosnovena institucija. Odluke Ustavnog suda se moraju provoditi”, poručio je Genjac.

Govoreći o današnjoj sjednici GO SDA Genjac kaže da je GO posvećen pripremama za 6. kongres SDA te da je osvojio odluku o kriterijima, načinu izbora i broju delegata za Kongres.

Definitivno je to da će biti 794 delegata koji će se izabrati iz svih općina na području BiH i među članstvom u inostranstvu.

“Usvojili smo i odluku o načinu izbora 85 članova Glavnog odbora koji će se birati na Kongresu, a osim toga smo se bavili i aktuelnom političkom situacijom”, kazao je Genjac za AA.

Među pitanjima iz aktuelne političke situacije koja su razmatrana na današnjoj sjednici izdvojio je pitanje izglasavanja današnje Deklaracije u NSRS-a. Drugo pitanje koje su izdvojili među značajnim je reakcija na Popis stanovništva.

“Na sceni su politički pritisci koji idu za tim da se na nezakonit i diskriminirajući način eliminira jedan značajan broj popisanih građana što se, prije svega, odnosi na povratnike i uglavnom na prostor eniteta RS”, kazao je Genjac.

Pojasnio je da su upozorili kako će preduzeti sve radnje pravne i ostale da spriječe takvu diskriminaciju popisanih građana.

“Pozvali smo statističke institucije i predstavnike međunarodnih statističkih institucija koje su uključene u popis stanovništva u BiH da spriječe takve političke pritiske i da osiguraju zakonsku obradu popisanih građana u skladu s evropskim standardima”, naglasio je Genjac.

U Deklaraciji, o kojoj je Narodna skupština RS obavila raspravu u srijedu, 15. aprila, navodi se da Narodna skupština ističe da je osporavanje odredaba članova Zakona o praznicima RS u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine “isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine”. Navodi se i da Narodna skupština smatra da su praznici RS utemeljeni na načelu “nediskriminacije i da ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda i da odgovaraju univerzalnim vrijednostima, evropskim tekovinama i iskustvima”.

Naglašava se da je “neprihvatljivo da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike”.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime