Genjac: ‘Izmjene Zakona o prebivalištu mogle bi rezultirati poništavanjem prebivališta povratnicima’

0
9

halid_genjac_965825216Sarajevo – U nastavku sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku, ali je u raspravi o samom Prijedlogu, delegat Halid Genjac ustvrdio da je ovaj zakon štetan po vitalni bošnjački nacionalni interes.

“Mislimo da bi usvajanjem ovakvog zakona nastala izmjena određenih članova na način da bi oni bili u suprotnosti s određenim poglavljima. Postavlja se obaveza svim državljanima, bez izuzetka, da pribave dokaze o postojanju pravnog osnova za prijavljivanje na određenoj adresi. Ovakva praksa bi mogla rezultirati poništavanjem prebivališta povratnicima. Najveći broj povratnika su Bošnjaci te je jasno da je Prijedlog zakona štetan po vitalni nacionalni interes”, naveo je Genjac.

On je Kolegiju Doma naroda predao inicijativu o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa koji su, osim njega, potpisali delegati Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović.

Sukladno zakonu i poslovniku o radu, pristupilo se glasanju o inicijativi delegata iz bošnjačkog naroda. Svi delegati iz reda srpskog, a i pet delegata iz reda hrvatskog naroda glasali su protiv ove inicijative te je sazvana zajednička komisija sastavljena od po jednog predstavnika iz svakog naroda koje će u roku od pet dana pokušati usaglasiti ovo pitanje.

U zajedničkoj komisiji su Dragutin Rodić, Borjana Krišto i Halid Genjac.

Podsjećamo, izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, navedeno je u obrazloženju za donošenje ovog zakona, nastoji se poboljšati osnovni zakon te uvode propisi u vezi s elektronskim potpisom i preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti osobnih dokumenata.

Kako javlja Fena, danas je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je po hitnom postupku i bez rasprave usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMB).

Za zakon je glasalo deset delegata, a dva su bila “protiv”.

Ovim zakonom čije je ranije neizglasavanje bilo povod za demonstracije pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH 5. juna, registraciona područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom.

Ukupno je predviđeno devet registracionih područja i to tri u Republici Srpskoj, jedan u Brčko distriktu i pet u Federaciji BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je prije te tačke dnevnog reda usvojio također bez rasprave i po hitnom postupku Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH po hitnom postupku.

(Fena)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime