Genjac: Hrvatska nema dozvolu BiH za Pelješki most, EK treba revidirati odluku o finansiranju

1
6

“Zvanični stav Predsjedništva BiH usvojen 17. oktobra 2007. godine glasi: BiH je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za određivanje morske granične crte između dvije države. Na istoj sjednici je zatraženo da Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji mosta. Sa tim zvaničnim stavovima upoznati su predsjednik i premijer Hrvatske još 2009. godine”, naglasio je Genjac podsjetivši da je po Ustavu BiH Predsjedništvo tijelo koje ima isključivu nadležnost za vanjsku politiku.

Zaključak na snazi i danas

Prema zapisnicima sa sjednica Predsjedništva BiH nikada nije usvojen bilo kakav zaključak kojim bi se taj stav izmijenio ili derogirao, naveo je.

“Predstavnici ministarstva ili ekspertskih grupa mogu razgovarati, ali nisu mogli u ime BiH potpisati bilo kakav validan sporazum bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Evidentno je i ističem ponovo da je Predsjedništvo isključivo nadležno i nikada i nikome nije dalo saglasnost da u ime BiH potpiše bilo kakav sporazum u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta”, dodao je Genjac.

Pitanje razgraničenja teritorijalnog mora još nije riješeno niti je data validna saglasnost BiH za izgradnju mosta, podsjeća on i pita se kako je nastao previd Evropske komisije da odobri 357 miliona eura za izgradnju mosta – aktivnosti koja je po međunarodnim konvencijama ilegalna.

“Osvrnut ću se na UN-ovu konvenciju o pravima mora i onome što BiH kao pomorskoj zemlji u skladu sa međunarodnim pravnim poretkom pripada: BiH ima svoje teritorijalne vode, a u skladu sa UN-ovom konvencijom ima pravo na priključni koridor od svojih teritorijalnih voda do otvorenog mora. Taj koridor podliježe režimu slobodnih komunikacija i plovidbe bez ograničenja po istom principu kakav je nedavno dodijeljen Sloveniji u sporu sa Hrvatskom. Na njemu je zabranjena gradnja vještačkih otoka ili bilo kakvih drugih građevina. Da je to koridor pokazat će se po razriješenju granice BiH i Hrvatske. Prije toga nisu moguće nikakve aktivnosti”, istakao je predsjednik Glavnog odbora SDA.

Zaključavanje kopnom

Optužio je Hrvatsku da tretira teritorijalne vode BiH i njeno pravo na pristup otvorenom moru suprotno UN-ovoj konvenciji i da zbog toga postoji spor.

“Netačne su tvrdnje da Hrvatska gradi most na svom teritoriju jer morske vode ispod Pelješkog mosta nisu i ne mogu biti hrvatske niti unutrašnje vode nego međunarodne vode koje se protežu od teritorijalnih voda BiH do otvorenog mora. Nedopustivom gradnjom mosta bi se blokirala ta jedina pomorska veza BiH i BiH bi se pretvorila u kopnom zaključanu državu, a odsjecanjem od međunarodnih voda država bi bila spriječena da ostvaruje prava koja joj pripadaju kao pomorskoj državi. Uprkos svemu navedenom, napadajući suverenitet BiH i kršenjem konvencije, Hrvatska insistira na gradnji Pelješkog mosta”, istakao je Genjac.

Dogovor ili sud

Ponovio je opredjeljenje o gradnji dobrosusjedskih odnosa, ali i poručio da je to moguće isključivo uz međusobno uvažavanje i poštivanje prava koje objema državama pripadaju.

“SDA će u pismu koje je pripremila informisati sve evropske parlamentarce o navedenim činjenicama, zamoliti za podršku i pomoć pri revidiranju odluke Evropske komisije o dodjeli finansijskih sredstava jer smatramo da se desio nama neobjašnjiv previd, a s druge strane Predstavnički dom Parlamenta BiH 5. jula zadužio je Vijeće ministara da uputi protestnu notu Hrvatskoj u kojoj će tražiti obustavu svih aktivnosti do postizanja potrebnih sporazuma. Očekujemo od Vijeća ministara da provede taj zaključak”, kazao je Genjac i dodao da je grupa parlamentaraca najavila svoje pismo relevantnim institucijama.

Poručio je da se dogovorom sve može riješiti, ako da je u suprotnom moguće da BiH u relevantnim međunarodnim sudskim institucijama zatraži ispunjavanje svojih prava.

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. BiH I sve njene politicke institucije ukljucujuci sva tri konstitutivna naroda,trebali bi biti jedinstveni u osporavanju gradnje Peljeskog mosta bez saglasnosti obje strane I punog sagledavanja njihovih interesa.Na zalost,hrvatska odnosno njeni politicari se ponasaju vrlo arogantno prema BiH u gotovo svim zdravim inicijativama a Evropska Unija na to gleda blagonaklono.Dokle?Zar su gradjani BiH manje vrijedni od drugih,zar samo zato sto je Hrvatska prebrzo I nezasluzeno postala clan EU zahvaljujuci Njemackoj.Rodjen sam I zivio u BiH punih 40 godina,nikad nisam bio nacionalista niti neki vjernik,vise agnostic koji vjeruje u snagu Univerzuma,or power of Cosmos.Sa tugom pratim zbivanja u bivsoj domovini I patnju obicnih ljudi I ne mogu da se ne zapitam,mada ponavljam,nisam vjernik,nije li vrijeme ZLA po Bibliji,Kuranu,Talmudu itd zavladalo ponovo balkanskim prostorima.nije li se nekim cudom ponovo probudio virus zvani Papanditis Balkanicus,moja verzija.Nedaj se BiH,Nikola iz Canade.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime