Genjac: ‘Da se Zakon o prebivalištu i boravištu vrati u redovnu proceduru’

0
3

indexSarajevo – Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao je danas novinarima da očekuje da se osigura kvorum za sjednicu tog Doma mada je, kako navodi, sjednica zakazana bez konsultacija s njim kao članom Kolegija uime Kluba Bošnjaka.

Dodao je da kvorum zavisi od zdravstvenog stanja troje delegata.

Po njegovim riječima, ukoliko bude osiguran kvorum, Dom nastavlja s radom na onom mjestu gdje je sjednica prekinuta.

Govoreći o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu, kazao je da većina delegata iz bošnjačkog naroda i dalje smatra da je to antidejtonski zakon.

– Da je to zakon koji ima tendenciju diskriminiranja i da je to zakon koji omogućava da se dosadašnja zloupotreba zakona i dosadašnje antidejtonsko postupanje pokušava ozakoniti, a onda da se nastavi to raditi po zakonu, dakle raditi ono što je antidejtonska praksa – kazao je Genjac.

Iz tih razloga, naveo je on, predložit ćemo da se zakon vrati u redovnu proceduru, „jer smatramo da unutar zakona o prebivalištu, ako bi se ovaj zakon usvojio, nastaju izuzetno velike protivriječnosti koje proizvode pravnu nesigurnost, pogotovo za najosjetljiviju populaciju povratnika.“

Dodao je da je ta vrsta i taj obim pravne nesigurnosti nedopustiv, jer je u suprotnosti sa članom 1. tačka 2 Ustava BiH koji garantuje pravnu sigurnost u BiH, koja je zasnovana na funckioniranju pravnog sistema.

– Zato ćemo predložiti vraćanje zakona u redovnu proceduru, jer u redovnoj proceduri kroz komisije, možemo te protivriječnosti u zakonu, nedorečenosti, ukloniti i na taj način spriječiti zloupotrebe zakona koje bi sigurno nastale u slučaju usvajanja ovakvog zakona – kazao je Genjac.

Istaknuo je da nikako ne bi bilo dobro da se Klub Bošnjaka nadglasa od strane dva druga kluba.

– Zato vjerujem da će ostali klubovi uvažiti ovu argumentaciju imajući u vidu, prije svega, osjetljivost preglasavanja jednog naroda od strane druga dva naroda u Domu naroda – kazao je Genjac.

Na novinarsko pitanje koliko je izvjesno da će biti kvoruma za sjednicu Doma naroda PSBiH zakazanu za četvrtak, Genjac je rekao da je, obzirom da je poznato kakva je bolest u pitanju kod dvojice delegata, vrlo teško predvidjeti kakvo će biti zdravstveno stanje sutra, prekosutra ili za tri dana.

– Vjerovatno ćemo to znati dan uoči sjednice – kazao je Genjac.

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime