Generalni štrajk prosvjetara u ZDK-u 18. maja

0
16

download Zenica – Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata Zeničko-dobojskog kantona (KO SSS ZDK), kako je na današnjoj pres-konferenciji istakao predsjednik Mirnes Isaković, ne može prihvatiti ponuđeni protokol o međusobnom razumjevanju od strane Vlade ZDK. 

ZDK jedini bez plaće do 1. maja

– Kada bih ovo prihvatio, ne znam da li bih još sat vremena mogao živjeti u nekim bezbjedonosnim uslovima, osim da imam poseban bunker u koji bih se sakrio, a i to bi trajalo nekih 24 sata- istakao je Isaković.

Njegov bi potpis, kaže, bio potpuno  odstupanje od principa i ciljeva sindikata, a on bi, i ako bi ostao živ do 1. maja, završio kao ražanj nezadovoljnih radnika.

– Protokol nema nijednog elementa za vraćanje termina isplate plaća u zakonski rok. Svi radnici, od najnižeg do najvišeg nivoa, kantona i entiteta, dobit će svoje plaće (za mart-op.a.) do 1. maja, osim u ZDK-u. A svi znamo da se budžeti pune na isti način – kaže Isaković te dodaje da je za njih neprihvatljivo da Vlada ZDK ne pomišlja da vrši svoje zakonske obaveze.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja, nakon štrajka upozorenja 9. aprila, a koji, kako je istako predsjednik Selvedin Šatorović, donio je odluku o stupanju u generalni štrajk u svim osnovnim školama u ZDK.

Prošireni sindikalni zahtjevi

– Jednoglasno smo donijeli odluku o stupanju u generalni štrajk 18. maja 2014., sa početkom u 7 sati – kazao je Šatorović, te dodao i da njihovi zahtjevi neće biti samo isplata plaća u zakonskom roku.

Štrajkom će tražiti povećanje plaće za rast životnih troškova, za 8 posto, kao i isplatu naknada za prijevoz u visini mjesečne karte i suspendiranje Odluke o prijevozu Vlade ZDK, isplatu regresa do 30. juna i veće ulaganje u infrastrukturu.

Predsjednici sindikalnih ogranaka srednjeg i visokog obrazovanja te i državnih službenika i namještenika, Đevad Hadžić i Esad Grahić, ističu da podržavaju zahtjeve zaposlenih u osnovnim školama, te da će i oni pokuašati do termina zakaznog štrajka u osnovnim školama ispuniti sve procedure i s njima štrajkati.

Neće u nelegalan štrajk

Šatorović je poručio da će, bude li opstrukcija od Vlade ZDK, do kraja ispoštovati sve zakonom propisane procedure.

-Vladi će već sutra uputiti zahtjev za sporazum o minimumu poslovima koji se neće prekidati  za vrijeme štrajka i očekujemo taj odgovor, u skladu sa zakonom, u roku od pet dana- kaže Šatorović, koji dodaje da, s obzirom na kompliciran zakon o štrajku, u štrajk će ući tek kada ispune sve uslove.

Samim tim, može doći do prolongiranja, ali ne i odgađanja štrajka.Neće dopustiti avnturu ulaska u nezakonit štrajk, koji se može pobiti na sudu. Ukoliko Vlada ZDK bude nefer, kao do sada, Šatorović najavljuje da će pristupiti drugoj vrijanti, odnosno da stručni organi škola neće verificirati ocjene. A svu će odgovornost, ističe, snositi smjenjena Vlada ZDK i premijer Munib Husejnagić (SDP).

(bh-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime