Generalni sekretar SBK uputio pismo Bakiru Izetbegoviću

2
0

potpisan-sporazum-o-zajednickom-trgovanju-na-berzama-iz-bih-i-crne-gore_trt-bosanski-9186Poštovani predsjedniče Izetbegović,

Iskreno žalim zbog povoda kojim Vam se ovim putem obraćam, no ne mogu se oteti činjenici da sam vidno potresen Vašim prihvatanjem zlatne plakete nelegitimnog „Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća“ za tzv. normalizaciju odnosa Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Ne znam da li Vam je poznato pa ću samo ukratko da vas podsjetim da je Bošnjačko Nacionalno Vijeće na čelu sa predsjednikom G-dinom. Samirom Tandirom,  Vijeće kojem su Bošnjaci Sandžaka svojim glasovima dali legitimitet. Srbijanski režim je to podmuklo ignorirao i nelegitimno ostavio staro rukovodstvo BNV-a koje na legalnim izborima više nije dobilo podršku Bošnjaka Sandžaka.

Nažalost, recidivi duhovnog genocida nad Bošnjacima su još uvijek duboko prisutni u odredjenom broju pripadnika našeg naroda, što se najbolje ogleda u fantastičnom „receptu“ Beograda, koji uspostavom paralelnih institucija dajući im legitimitet države Srbije, gazi većinsku volju Bošnjaka, i to uz pomoć onih među nama koji su spremni u potpunosti se podrediti režimu u Beogradu i njihovim interesima.

Stanje Bošnjaka u Sandžaku je izuzetno loše! Privreda je na koljenima, kriminalni klanovi kontrolišu mnoge aspekte života, uspostavljaju se paralelne institucije svugdje gdje su Bošnjaci koji ne žele da prihvate da, na štetu svog naroda, služe Beogradu. Sve je to zamaskirano  bošnjačkim  ministrima u Vladi Srbije, samoprozvanim srbijanskim muftijom Jusufspahićem, koji se je usput odrekao svog bošnjačkog identiteta,te na kraju nelegitimnim reisom Zilkićem.

Njihovo djelovanje ne ide samo u smjeru slanja pogrešne slike da je stanje Bošnjaka u Sandžaku dobro, nego država Srbija ove marionete koristi u internacionalnim vodama u odnosima sa islamskim zemljama, s aspekta privlačenja insvesticija,te u okviru lobiranja za nepriznavanje nezavisnosti Kosova.

Ako postoji definicija licemjerstva onda je to potez nelegitimnog BNV da na sav zulum, spram sopstvenog naroda, dodatno pojačavaju svoju poziciju djeleći nagrade bošnjačkim predstvanicima, kako personalno tako i institucijama, a sve u cilju dobijanja legitimiteta u odnosu na izgubljeni od strane naroda. Ovo je već drugi put da se Vi lično, Vaša pozicija, Vaše prezime zloupotrebljava na ovaj način .

Prvi put je to učinio otuđeni muftija beogradskog režima Jusufspahić kojeg ste službeno primili a sada je to plaketa nelegitimnog BNV.

Shodno tome da ste vjernik,onda možemo razgovarati o haku bošnjačkog naroda čijoj povredi ste ovim potezima doprinijeli. U njihovo i svoje ime, ljubazno Vas molim da razmotrite još jednom svoje poteze te da vratite primljenu nagradu, i na taj način pokažete da cijenite princip da se većinska volja bošnjačkog naroda Sandžaka mora poštovati jer je taj princip Bošnjacima danas potrebniji nego ikad. Svjestan sam težine vaše pozicije, ali toga morate biti svjesni i Vi i ne dozvoliti da preko Vas i Vaše pozicije, organizacije i pojedinci koji su se zarad sitne privatne koristi otuđili od svog naroda i stavili na stranu beogradskog režima, profitiraju i dobijaju dodatni legitimitet. Narod Sandžaka će takav Vaš potez znati da cijeni i obradovat će se činjenicom da nisu zaboravljeni od nekoga koga poštuju i za koga gaje iskrene emocije.

Ne želimo da vjerujemo da, u najtežem vremenu po Bošnjake u Sandžaku, Vi primate nagradu za normalizaciju odnosa između dvije države. Dozvolit ćete da je to isto kao da Vam neko bošnjačko udruženje iz RS-a uruči nagradu za doprinos uspostavi kvalitetnog obrazovnog sistema u RS-u, u momentu dok su djeca i roditelji iz Konjević Polja u šatorima ispred OHR-a. Sloboda je dar čovjeku od Allaha dž.š, a ujedno i borba za nju je naša obaveza! Kao što ste Vi bili slobodan čovjek povući ove poteze, tako smo i mi slobodni ljudi zauzeti stav po pitanju istih.

No, prije bilo kakvih javnih stavova, želimo izbjeći svaku sumnju vjerujući u Vaš iskren nijet prema pravima Bošnjaka, ma gdje oni bili, da su ovi potezi s Vaše strane urađeni iz ubjeđenja da radite ispravnu stvar, a ne da se Vaša pozicija zlonamjerno iz Vama bliskih krugova zloupotrebljava.

U živom kontaktu sa Bošnjacima u Sandžaku, dijaspori i BiH, znam koliko su voljeli i poštovali vašeg oca. Molim Vas da Vašim potezima ne dozvolite da se stavi ikakva sjenka na vaše časno prezime i da dobro procijenite situaciju u Sandžaku ne povodeći se samo  jednostranim marginalnim izvorima i pojedincima.

U slučaju da ikada osjetite potrebu da dijalogom razjasnimo gore navedeno i ovome slične situacije, stojim Vam rado na raspolaganju.

Iskreno se nadamo Vašoj reakciji!

S poštovanjem,

Generalni Sekretar Svjetskog Bošnjačkog Kongresa

Dr. Tarik Kurbegović

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime