Generalni sekretar NATO-a 21. maja u BiH

0
10

news-2012-April-rasmusen_nova_349075651BiH – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je danas na sjednici u Sarajevu prihvatilo 21. maj 2014. godine kao termin posjete generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogh Rasmussena Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva. Zadužilo je kabinete svojih članova …

…  da u saradnji sa Stalnom misijom BiH pri UN pripreme i usaglase elemente za izlaganje Bosne i Hercegovine na redovnoj debati Vijeća sigurnosti o polugodišnjem izvještaju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koja će biti održana sredinom maja.

Predsjedništvo je primilo k znanju informaciju o predsjedavanju Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope (maj-novembar 2015. godine) te zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da u skladu s predloženim prioritetima, temama i događajima preduzme sve neophodne pripremne aktivnosti i potrebne mjere kako bi u budžetu za 2015. godinu bio osiguran  novac za predsjedavanje BiH Vijećem Evrope.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Bolivije, upućen predsjedavajućem Predsjedništva, za učešće na Summitu Grupe 77 povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja, koji će biti održan u Santa Cruzu, u Boliviji, od 14. do 15. juna 2014. godine.

Delegaciju BiH na Summitu predstavljat će zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić i stalna predstavnica BiH pri UN-u Mirsada Čolaković.

Predsjedništvo je primilo k znanju Informaciju o službenoj posjeti ministra odbrane i članova delegacije Ministarstva odbrane/Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Republici Grčkoj od 16. do 18. marta 2014. godine.

Donijelo je Odluku o izmjeni odluke o produženju mandata Pješadijskoj jedinici Oružanih snaga BiH u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja.

Pprihvaćen je prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u vezi s prijedlogom deklaracije o prestanku statusa za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Bosna i Hercegovina predlaže suspenziju implementacije preporuke o ukidanju statusa i predlaže zajedničku akciju svih aktera uključenih i odgovornih za provedbu Aneksa VII, s rokom implementacije do kraja 2017. godine.

Predsjedništvo je donijelo i Odluku o prihvatanju ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Distribucija električne energije i BiH/B, Odluku o prihvatanju ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Distribucija električne energije i BiH/C, Odluku o prihvatanju sporazuma o finansiranju (Projekat energetske efikasnosti) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj, Odluku o prihvatanju memoranduma o razumijevanju o institucionalnom okviru inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi, Odluku o prihvatanju sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o unapređenju i zaštiti investicija, Odluku o prihvatanju memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije o saradnji u oblasti turizma i Odluku o prihvatanju okvirnog sporazuma o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime