General Polutak: 4. korpus spriječio nestanak Bošnjaka s ovog prostora

0
17

General Polutak: 4. korpus spriječio nestanak Bošnjaka s ovog prostora

Mostar, Jablanica – Povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Četvrtog korpusa Armije RBiH, temeljna boračka udruženja ARBiH HNK organizirala su danas na Mostarskim Šehitlucima polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima.

Nakon toga, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” upriličeno je historijsko predavanje “Uloga i značaj Četvrtog korpusa ARBiH u odbrani Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine” na kojem je govorio penzionisani general i nekadašnji komandant ratnog i poratnog Četvrtog korpusa Mustafa Polutak.

Polutak je istakao kako je Četvrti korpus od svog osnivanja imao specifičnu ulogu te da je u isto vrijeme vodio borbu sa dva agresora, koji su nemilosrdno napadali BiH sa ciljem da je podijele, a riječ je, kako je naveo, o srpsko-crnogorskom i hrvatskom agresoru.

“Četvrti korpus se znači istovremeno našao u sendviču između ta dva agresora, jednog sa istoka, jednog sa zapada. Cilj je bio ovaj prostor uzeti i podijeliti po onom dogovoru između Radovana Karadžića i Mate Bobana u Gracu 1992. godine. Tu njihovu namjeru Četvrti korpus nije dozvolio i svojim sastavima, jedinicama i hrabrim borcima uspio je da odbrani dolinu Neretve, dio Mostara, Jablanicu, Konjic i gornji dio toka Neretve te da spriječi nestanak Bošnjaka s ovog prostora. To je onaj najveći uspjeh.

Najteži trenuci Četvrtog korpusa u toj borbi su bili u maju 1993. godine, kada su se agresori dogovorili da u isto vrijeme napadaju na cijelom prostoru BiH sa težištem hrvatskog agresora u dolini Neretve i u srednjoj Bosni, a srpskog agresora na opkoljeno Sarajevo i opkoljene zone Srebrenica, Žepa i Goražde”, kazao je Polutak u izjavi za novinare, prenosi portal “mi2.ba”.

Dodao je kako je Četvrti korpus u tom periodu bio sabijen u jedan mali prostor.

“Tada hrabri borci Četvrtog korpusa na čelu s komandantom Mostarske brigade Mithadom Hujdurom Hujkom kreću u odlučujuću ofanzivu, oslobađaju Sjeverni logor u Mostaru i cijelo Bijelo Polje te na taj način omogućuju spoj sa slobodnom teritorijom u BiH”, naglasio je Polutak.

Uvodničar na historijskom predavanju bio je profesor Fuad Ćatović.

Obilježavanje 23. godišnjice formiranja Četvrtog korpusa Armije RBiH, osim u Mostaru, upriličeno je u Konjicu i u Jablanici.

(StarMo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime