General Mašović Dodiku: Niko pripadnicima OSBiH neće obući drugu uniformu!

3
7

FOTO: AA/Senad Mašović, general OSBiH

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović u intervjuu za Radiosarajevo.ba je vrlo otvoreno komentirao današnje poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji u Banjoj Luci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS!

General Mašović napominje da je Zakon vrlo jasan i da “vrlo jasno propisuje i nadležnosti i mogućnosti i način kako se može odgovoriti na ove i bilo kakve druge situacije”.

“Ono što je vrlo jasno jeste činjenica da Zakon o odbrani Oružane snage imaju vrlo jasno propisanu i definisanu svoju jedinstvenu terensku uniformu. Ne postoji bilo kakva druga uniforma i ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuće pripadnike Oružanih snaga BiH u drugu uniformu izuzev uniforme Oružanih snaga BiH,  sa vrlo jasno vidljivim grbom države Bosne i Hercegovine, obilježjima i svim onim što je vrlo jasno propisano i definisano zakonskim parametrima koji se tiču Zakona o odbrani i Zakona o službi. Ne postoji apsolutno mogućnost da bilo ko proba to da izorganizuje da pripadnici Oružanih snaga BiH, neovisno o kojem narodu pripadaju, nose neke druge uniforme, izuzev uniformi koje su vrlo jasno propisane Zakonom o odbrani”, kazao je general Mašović.

Na pitanje šta bi predstavljao potez u nekom drugom pravcu, general Mašović podsjeća da je u članu 2. i 3. Zakona o odbrani vrlo jasno propisano i definisano da su OSBiH jedina legalna i legitimna oružana sila BiH.

“Sve ostalo, pa i ovakvi pokušaji podrazumijevaju poziv na paramilitarno, odnosno paravojno organizovanje, koje je vrlo jasno i to Zakonom o odbrani, oglašeno kao najteži oblik krivičnog djela. To je najteži oblik krivičnog djela u smislu ako se krene u bilo kakav pokušaj paramilitarnog ili paravojnog organizovanja… Vidim da su već date adekvatne izjave i članova Predsjedništva BiH i ostalih međunarodnih institucija. Ono što je vrlo jasno da je Predsjedništvo BiH kolektivna vrhovna komanda BiH. Ne postoji mogućnost da bilo koji član pojedinačno naredni bilo kakvu upotrebu ili bilo kakav drugačiji rad izuzev onog što je vrlo jasno definisano i propisano Zakonom o odbrani, i kroz lanac komandovanja i kontrole koji je, također, vrlo jasno propisan Zakonom. A polazi od Predsjedništva, kao vrhovne komande, Ministarstva odbrane, mene kao načelnika Zajedničkog štaba, komandanata od Operativne komande, Komande za podršku do najnižeg nivoa”, napominje Mašović.

Podvlači da je lanac komandovanja također, vrlo precizan:

“Bilo kakav drugi lanac podrazumijeva, ponovo naglašavam paramilitarno i paravojno organizovanje i direktno predstavlja najteže kešenje Zakona o odbrani i Zakona o službi i podrazumijeva najteži oblik krivičnog djela.

Osvrćući se na činjenicu da se opasne poruke šalju sa visoke državne pozicije, te da to dolazi u vrijeme iznimno zabrinjavajućih glasova o situaciji u našoj zemlji, general Mašović ističe da se to gleda kao na jedan od načina kako da se izvrši dodatna destabilizacija BiH.

Kroz jedan od najjačih i najbitnijih, najhomogeniji element države BiHa to su Oružane snage BiH. Bilo kakav pokušaj u smislu narušavanja integriteta, digniteta, jedinstvenog djelovanja i poštivanja procedura Zakona ide na ruku onima koji ne žele budućnost BiH kao prosperitetne članice NATO Saveza i Europske unije. Oružane snage BiH, s obzirom na ono što one rade dnevno, kako unutar BiH, tako i na međunarodnom planu, predstavljaju možda najboljeg ambasadora države BiH. Iz tog razloga ne čude pokušaji da se uruši određena vrsta našeg kredibiliteta, ali to nije ništa novo. Na to treba odgovoriti u skladu s onim što je propisano. Mi ćemo svoje zadatke nastaviti raditi bez bilo kakvih turbulencija. A bilo kakav pokušaj rada mimo onog što je propisano i definisano biće žestoko sankcionisano istog trenutak po primanju prvih saznanja“, poručio je general Mašović.

Na pitanje da li sve ovo ima veze s pokušajem blokade nastojanja naše zemlje da budemo dio sistema NATO-a, general Mašović je kazao ono što se ne može tako precizno čuti u našoj javnosti.

“Ovo sada po prvi put ću reći. Ono što je vrlo bitno jeste činjenica da se od 5. decembra 2018. godine Bosna i Hercegovina već nalazi u MAP-u. Bosna i Hercegovina je već u MAP-u! Bilo kakve priče da se to neće dozvoliti, da nema mogućnosti aktiviranja MAP-a, ponavljam, BiH ima MAP, BiH je već u MAP-u! ANP (Godišnji nacionalni program) je proces samo tehnički proces aktivosti kroz put MAP i daljnjih nastavka aktivnosti prema dobijanju punopravnog članstva u NATO-u. To su stvari koji su jasno propisane. Nažalost, nekoga će rastužiti činjenica da smo mi od 5. decembra 2018. u MAP, neko će se obradovati, ali, evo, najbitnija stvar je da ljudi znaju stvarno stanje i istinu, bez dodatni političkih komentarisanja”, zaključio je general Mašović.

radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. VETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA – USKOPLJA SU UZ SVOG SABORCA MAŠOVIĆA ,TE GA MOLE DA U VEČERAŠNJEM PRESINGU N1 SAOPŠTIŠ GRAĐANSTVU BIH DA SMO VEĆ U MAP – u NA NATO PUTU ZA MIR . POZDRAV DOMOVINI I BUDI BUDAN .

  2

  0
  • vise od 50% gradjana sPrdije ne izlazi na izbore…30% nisu srbi i rado bi vjdjelo raspad srbije tako da se vise nikad ne sastavi…90% srba bi ove sekunde otislo da zivi bilo dje dje moze da zivo zivot dostojan covjeka, jer je 90% gradjana srbije Jako SIROMASNO i na ivici egistencije
   O cemu ti to bulaznis? Ne moze i nece 750.000 srba[Bosanaca] odnijeti Bosansku zemlju u srbiju niti pobiti a ni strpati u GETO ostalih 2.5 miliona rodoljuba…srba u Bosni nije nikad bilo vise od 750.000 a nema ih vise ni danas uprkos Dodikovim falsifikatima…sjetimo se i agresije na Bosnu kad je MILOSEVIC masno lagao da u Bosni zivi 2 miliona srba a znao je da ih nije bilo ni 750.000 ili samo 24%…tzv rs kobajagi ima nesto malo vise od milion stanovnika..kad od toga oduzmemo 200.000 onih koji nisu srbi 80.000 silom posrbljenih i najmanje 100.000 srbijanaca i mrtvih dusa tj [Dudukov lopovluk] a dodamo 50.000 onih koji zive u Federaciji dolazimo do cifre od 750.000…s uzasnim starosnim prosjekom..tzv rs je entitet jalovih staraca bez buducnosti

   2

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime