Gdje je danas policija RS da nas zaštiti od radikala i pozivanja na ubijanje

0
13

camil-durakovicSrebrenica – Načelnik općine Srebrenica za “Avazov portal izjavio je kako je sramota da se nakon današnje oslobađajuće presude u Međunarodnom sudu u Hagu lideru radikala Vojislavu Šešelju u pojedinim gradovima BiH, tačnije entiteta RS, slavilo.

Parada radikala

Za uznemirujuće parole kojim su radikali danas pozivali na ubijanje i klanje dok su paradirali ulicama Srebrenice, Duraković je kazao:

“Vidio sam to kada sam se vraćao iz Memorijalnog centra Potočari gdje smo mi danas obilježavali 13. godišnjicu od održavanja prve dženaze i prvih 600 žrtava genocida i uspostavljanja Memorijalnog centra.

U toku tog obilježavanja, nažalost čuli smo za presudu Vojislavu Šešelju da je bila oslobađajuća, što je nas svakako emotivno pogodilo. Međutim, ono što više razočarava jeste ova parada Šešeljevih radikala, odnosno kolone vozila koja je došla od Bratunca do Srebrenice, gdje su pravili krugove i uzvikivali parole, koji podsjećaju na  90-te godine kada je buktao radikalizam. Nažalost to se dešava danas u Srebrenici baš na dan godišnjice prve dženaze i to dodatno vrijeđa nas koji smo preživjeli genocid“.

Duraković je dodao da je još veće razočaranje što institucije ovog entiteta, policija ili bilo ko drugi ne reaguju na ovakve stvari, već očito to puštaju da se dešava u Srebrenici.

– Za razliku od Višegrada kada je trebalo skinuti riječ genocid sa nišana u mezarju u Višegradu, onda su policija i specijalni vodovi bili na licu mjesta, a nažalost danas ih nema da rastjeraju one koji pozivaju na rat i povratak u 90-te godine.

Želio bih da čujem šta sada kažu zvaničnici entiteta RS i države Srbije koji su 24. marta govorili da je NATO bombardovao Srbiju, a na taj dan donesena presuda Radovanu Karadžiću. Evo na današnji dan je ukopano prvih 600 ubijenih u genocidu u Srebrenici, a paradiraju isti oni koji su ih ubijali od 92-95. godine. Nažalost sada nema nikoga da kaže mi ćemo vas zaštiti, želimo mir i oni koji žele stati radikalizmu u kraj. Nažalost to se nije pokazalo u slučaju u Višegradu kada se četnički ravnogorski pokret postrojavao niti danas u Srebrenici kada smo vidjeli ove radikale kako slave oslobađanje Šešelja, rekao je Duraković.

Poraz Međunarodne zajednice

Duraković nam je također potvrdio kako nije zadovoljan oslobađajućom presudom koju je nazvao političkom i porazom Međunarodne zajednice koja je i uspostavila sud u Hagu.

– Svaku presudu koju je sud u Hagu donio treba uvažavati, a ne neke koje su oslobađajuće za zločince poput Šešelja, da se likuje nad njima. One koji budu osuđeni poput Karadžića, onda se napadaju i govori se kako te presude nisu pravedne. Hajmo biti legalisti i biti spremni. Znamo mi da je to poražavajuće i za Međunarodnu zajednicu i za sve preživjele genocida u Srebrenici, ali hajmo poštovati presude u kojima su ljudi osuđeni, prihvatiti činjenice iz prošlosti i pokušati graditi budućnost. Moramo naći način kako da idemo naprijed, a ne da pustimo ovakve kao ove koji su danas paradirali Srebrenicom, da pozivaju na ubijanje i klanje. Dok svi svoje redove ne očistimo od takvih pokreta, bojim se da nam budućnost nije najsvjetlija – kazao je Duraković.

Sramotnim i uznemirujućim parolama su radikali pozivali na ubijanje i klanje dok su paradirali ulicama Srebrenice.

Naime, pristalice lidera radikala su danas u automobilima sa zastavama SRS vozili od Bratunca kroz Srebrenicu provocirajući lokalno stanovništvo.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime