Gazza- Kada otpor postane identitet

0
26

Palestina – Puna podrška koju palestinski narod Gazze pruža Otporu je najveća i najočitija od prve intifade od prije 25 godina. Nije iznenađujuće vidjeti jasnu podršku naroda Otporu, oni ih pozivaju da nastave sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune, uz potpunu spremnost i pripravnost da plate cijenu koju zahtjevi povlače za sobom. Podrška Otporu se ne odnosi samo na političku pripadnost, već je Otpor postao sastavni dio geografskog identiteta. Teško je pronaći nekoga u Gazzi, koji se suprotstavlja Otporu bez obzira na političku pripadnost. Ovo nije ni došlo zajedničkim političkim programom niti strategijom koja je sve ujedinila već je  posljedica opće svijesti naših ljudi u Gazzi na osnovu stečenog iskustva.

Svaki stanovnik Gazze postao je iskusniji od najpoznatijih vojnih ili političkih analitičara na zemlji. Svaki stanovnik Gazze prihvata činjenicu da nema druge opcije. Oni vjeruju da ne mogu imati povjerenja ni u jedan drugi projekat osim Otpora jer im on jedini može ponuditi dostojanstven život čovjeka. Ovo uvjerenje je došlo nakon izgubljenog povjerenja u tzv. ‘mirovni proces’ i svakoga ko ga zastupa. Oni su također izgubili povjerenje u međunarodnu solidarnost i organizacije za ljudska prava i njihove programe. Iznad svega, oni su izgubili povjerenje u arapske vlade koje po ustaljenom običaju palestinsko pitanje koriste za svoje vlastite interese, a ne za njihove.

Naš palestinski narod u Gazzi je platio krvlju i mladima, neizdrživim životom pod zagušljivom opsadom sve dok nisu došli do ovog zaključka. Niko nije uspio otvoriti jedan jedini prijelaz ili im omogućiti udovoljavanje minimuma ljudskih potreba poput vode, struje ili slobode kretanja. Veliki broj političkih analitičara koji je diplomirao na najuglednijim univerzitetima i politički stručnjaci širom svijeta pokušali su da razumiju Gazzu i harmonični odnos između njenog stanovništva i Otpora. Nisu uspjeli jer se Gazza ne uklapa ni u jednu jednačinu, a niti se  i jedno političko, društveno ili ekonomsko pravilo može primijeniti na Gazzu zbog njene jedinstvenosti.

U Gazzi ćete pronaći pristalice Fataha kako se protive svom vodstvu u Ramalli i kako podržavaju Otpor. U Gazzi ćete pronaći muslimane i kršćane, siromašne i bogate, komuniste i islamiste, kako stoje rame uz rame s Otporom sa jednom nadom koja ih ujedinjuje- pobjeda Otpora

Gazza koja slavi dok krvari ima svoju jedinstvenost. Čak prirodna pravila poput izlaska i zalaska sunca se ne mogu primijeniti u Gazzi. Život se organizira prema rasporedu isključivanja struje. Na primjer, jutro može početi u 10 poslije podne i nestati kad sunce izlazi. Štaviše, samo u Gazzi, automobil se nakon pet godina korištenja može prodati po većoj cijeni nego što ga je njegov vlasnik prvobitno platio. U Gazzi, koja je isuviše složena uprkos svojoj jednostavnosti, svi znaju da će kraj ove krize i njegovi rezultati dovesti do promjena u njihovim životima najmanje za dvije godine na nadalje. Oni imaju snažnu vjeru da će Otpor nametnuti uvjete primirja koji se odnose na njihov svakodnevni život poput struje, vode ili otvaranja granica. Dakle, to ne ostavlja drugu mogućnost stanovnicima osim podrške Otporu bez obzira na cijenu.

Oružana borba nije više politička strategija ili sredstvo otpora. Otpor je postao širok pojam koji uključuje veliki broj stvari. To je život. To je mogućnost putovanja, studiranja, odgovarajuće medicinske njege. Iznad svega, to je simbol dostojanstva i sastavni dio njihovog identiteta. Nikada ih nismo čuli da skandiraju za otvaranje granica jer oni već znaju da će se otvaranje granica nalaziti među uslovima mogućeg prekida vatre. Otvaranje granica je neupitan ishod postojanosti otpora na bojnom polju, otvaranje granica neće zavisiti od ljudi- shodno raspoloženju susjednih zemalja i njihovih dnevnih redova. Činjenica da se svako urotio protiv ovog komada zemlje nametnulo je nove definicije otpora koje će se nekad predavati u vojnim naukama. Gazza je uspjela formulisati ovu novu definiciju koja je postala centralni dio ovog geografskog identiteta. Da, to je  identitet čija najvažnija komponenta je otpor, i svako ko vjeruje u čovječanstvo trebao bi biti počašćen da ga usvoji.

Autor: Luaj Auda

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime