Gazi Husrev-begovoj medresi prva mjesta iz arapskog i bosanskog, a Behram-begovoj iz engleskog jezika

0
54

 

01 (1)

Mostar – Karađoz-begova medresa u Mostaru bila je 28. marta domaćin takmičenja iz engleskog jezika za učenike četvrtih razreda medresa. Takmičenju su prisustvovali i predstavnici medresa, a prisutnima se obratio Seid Eminović, ispred Uprave za obrazovanje i nauku IZ.

Behram-begova medresa u Tuzli osvojila je prvo mjesto s osvojenih 267 bodova. Drugo mjesto je zauzela Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu s 199 bodova, dok je treća bila Medresa “Osman-ef. Redžović“ iz Visokog s ukupno 195 osvojenih bodova. Behram-begovu medresu predstavljali su učenici četvrtog razreda Ahmed Bajramović, Rijad Kamberović i Mirza Hukić. Ovi učenici ostvarili su odličan rezultat i u pojedinačnom plasmanu: Ahmed je osvojio 1. mjesto s osvojenih 94 boda, Rijad zauzeo je 2. mjesto s osvojenih 92 boda, dok se Mirza s 81. bodom plasirao na 3. mjesto.

Takmičenje iz arapskog jezika u Visokom

Četrnaesto takmičenje iz arapskog jezika za učenike četvrtih razreda medresa održano je 4. aprila u Medresi “Osman-ef. Redžović” u Velikom Čajnu, Visoko. U takmičenju je učestvovao 21 učenik, po tri predstavnika iz sedam medresa, šest bosanskohercegovačkih i medrese iz Novog Pazara, koji su se takmičili u pojedinačnom i ekipnom plasmanu. Od sedam medresa koje su učestvovale na takmičenju ekipa Gazi Husrev-begove medrese osvojila je prvo ekipno mjesto, sa 121,25 bodova i prva tri mjesta u pojedinačnom plasmanu. Gazijinu medresu predstavljali su učenici: Nihad Dolovčić, Kanita Kekić i Ismeta Bećar pod mentorstvom Emine Čuturić-Brkić, profesorice arapskog jezika. Drugo mjesto osvojila je Elči ibrahim-pašina medresa sa 72,25 bodova, a predstavljali su je Lejla Čančar, Selma Turanović i Jusuf Jašarević. Treće mjesto osvojila je Medresa „Gazi Isa-beg“ sa 67,75 bodova, a učenici takmičari su bili Ermin Hrapović, Nazifa Kučević i Nerma Omerović.

Takmičenje iz bosanskog jezika

U prostorijama Gazi Husrev-begove medrese 11. aprila održano je takmičenje iz bosanskoga jezika. Prvo mjesto osvojila je ekipa Gazi Husrev-begove medrese (121,25 bodova), dok su drugo mjesto zauzeli učenici Medrese “Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina (72,25 bodova). Treće mjesto je pripalo učenicima Karađoz-begove medrese iz Mostara (67,75 bodova).

Gazijinu medresu predstavljali su učenici: Šejma Kamerić, Amra Begić i Irfan Gibanica, a za takmičenje ih je pripremala profesorica bosanskoga jezika Maida Ćerimović. U pojedinačnom plasmanu prvo mjesto je pripalo Aidi Pondro učenici Medrese “Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina, drugo mjesto Šejmi Kamerić učenici Gazi Husrev-begove medrese, a treće mjesto Irfanu Gibanici također iz Gazi Husrev-begove medrese. Nagrade pobjednicima uručili su Seid Eminović, Rešad Plojević direktor Gazi Isa-begove medrese iz Novog Pazara, hafiz mr. Mensur Malkić direktor, mr. Dževad Pleh pomoćnik direktora za nastavu i hafiz mr. Đevad Hrvačić pomoćnik direktora za internat Gazi Husrev-begove medrese.

D.S.

(islamskazjadnica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime