Gazi Husrev-begova medresa ispratila 465. generaciju maturanata

0
22

Gazi Husrev-begova medresa ispratila 465. generaciju maturanataSarajevo  ̶  Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je ispraćena 465. generacija maturanata jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi, sarajevske Gazi Husrev-begove medrese.

Svečanoj akademiji ispunjenoj bogatim kulturno-umjetničkim programom, a kojoj je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad Ljevaković, te porodice i prijatelji maturanata, prethodio je tradicionalni svečani defile maturanata ulicama Sarajeva.

Profesor arapskog jezika u Munir Ahmetspahić u medresi radi 36 godina.

“Izveo sam mnoštvo generacija. Ova generacija, koju sada imamo, je među najbrojnijim u posljednje vrijeme, 123 maturantice i maturanta. Od tog broja 58 je maturanata i 65 maturantica. Interesantno je da je više djevojaka”, naglasio je Ahmetspahić.

Govoreći o Gazi Husrev-begovoj medresi Ahmetspahić ističe da se radi o specifičnoj školi sa najstarijom tradicijom u BiH.

“Ovu školu je završio veliki broj generacija. Naši učenici, nakon završenog srednjeg obrazovanja, idu na različite fakultete, a poslije fakulteta su u društvenom, javnom i vjerskom životu. Ova generacija, po mom sudu, je jedna od ponajboljih generacija. Imamo najveći postotak odličnih đaka i vrlodobrih”, poručio je Ahmetspahić.

Prema njegovim riječima, još jedna specifičnost ove škole je što imaju “dvije škole u jednoj”

“Radi se o teškoj školi. Naši učenici kada odu bilo gdje, uglavnom se pokazuju kao dobri svršenici, dobri studenti”, istakao je Ahmetspahić.

Dodao je, da je prema njegovim sudu, u ovih 36 godina koliko radi u medresi, ovogodišnja generacija ponajbolja u ovom periodu jer pohađaju vrlo složen i težak nastavni program.

“I ranije smo imali dobrih generacija ali je program bio malo blaži”, naglasio je Ahmetspahić.

U 478. godini kontinuiranog rada i postojanja medrese oni danas ispraćaju 465. generaciju maturanata. Godine 1938. sa prekidima uvedena je i ženska medresa.

Svake godine Gazi Husrev-begova medresa bira učenika i učenicu generacije, a ove godine su to Adna Mešanović i Benjamin Fajić.

Adna Mešanović je kazala da planira da upiše Elektrotehniku na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

“Istakla sam se na takmičenjima iz matematike i fizike u sve četiri godine kao i na takmičenjima iz bosanskog jezika”, kazala je Adna.

Benjamin je kazao da je kroz medrese stekao mnogo znanja koje će mu pomoći u daljem školovanju.

“Medresa ostavlja prostora za učenike da se afirmišu na svim poljima kako u prirodnim naukama, jezicima tako i vjerskom znanju, koje se podrazumijeva u našoj školi”, istakao je Benjamin.

U četverogodišnjem obrazovanju je bio redovan član takmičenja iz matematike i fizike, debatant, a školovanje će nastaviti na Elektrotehnici.

Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi, a ove godine je obilježila 478. godišnjicu kontinuiranog rada i postojanja.

Utemeljena je 1537. godine od kada neprestano egzistira, ispunjavajući namjere njenog vakifa da se u njoj odgaja i obrazuje nadarena i čestita omladina.

Gazi Husrev-begova medresa ispratila 465. generaciju maturanata Gazi Husrev-begova medresa ispratila 465. generaciju maturanata Gazi Husrev-begova medresa ispratila 465. generaciju maturanata Gazi Husrev-begova medresa ispratila 465. generaciju maturanata

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime