Gasovod Zenica – Travnik zavšen: Čeka se gasifikacija četiri općine SBK-a

0
30

gasovod8 (1)Travnik – Gasovod Zenica- Travnik je završen, ostalo je još da se riješi papirologija, ali sama izgradnja gasovoda za stanovnike ovih općina ništa ne znači. Završetak gasovoda je samo jedna od faza projekta Gasifikacije Srednjobosanskog kantona. Nakon toga slijedi dodjela koncesije za gas, što bi trebalo ovaj energent u konačnici dovesti do stanova.

 

Tako da općine Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik u svom komšiluku imaju distributivnu gasnu mrežu, ali ona još nije dovedena do gradova.

Zbog toga je Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona uradilo projekat Izgradnje distributivnog gasovoda i distribucija gasa na području ovih.

Kako navode iz ovog Ministarstva projekat gasifikacije je od interesa za kanton, a njegovom realizacijom je predviđena izgradnja distributivne mreže za ove četiri općine.

Vlada Srednjobosanskog kantona je izradila studije ekonomske opravdanosti, a u sklopu toga je urađen idejni projekat distributivne mreže.

Koncesija će se dodjeljivati putem javnog konkursa koji objavljuje Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona. Dodjeliće se na 30 godina godina po sistemu DBOT (Design, Bulid, Operate, Transfer) odnosno projektuj, izgradi, upravljaj, prenesi.

Pri izradi studije ekonomičnosti za stepen gasifikacije uzete su 3 različite pretpostavke: optimistička (na gasnu mrežu će se priključiti 75% stambenih jedinica), srednja (na gasnu mrežu će se priključiti 50% stambenih jedinica), pesimistička (na gasnu mrežu će se priključiti 25% stambenih jedinica).

Uzete su dvije varijante zagrijavanja stambenih jedinica. Prva je zagrijavanje cijele stambene jedinice odnosno 90m2, dok je druga varijanta zagrijavanje pola površine odnosno 45m2.

Ipak trenutno je sve ostalo na urađenom projektu, tako da će stanovnici ovih općina još dugo čekati da se ugriju na ovaj energent.

(kaportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime