Gacko: Termoelektrana u remontu, rudnik pred kolapsom

0
61

Očekuje se da će remont TE Gacko biti završen najkasnije do 25 juna. Odgovorni kažu da sve teče po planu i da su zadovoljni ostvarenim. Ipak, u senci kapitalnih radova je rudnik u kome je proizvodnja gotovo zamrla.

Za prvih pet meseci u gatačkom rudniku je proizvedeno nešto više od 1,75 miliona kubika otkrivke. Iako se poslednjih godina planovi revidiraju kako bi se prikrilo stvarno stanje, jasno je da je to za gotovo milion manje od onog što bi se, sa resursima kojima trenutno raspolažu, moglo očekivati. Proizvodnja je ispod svakog nivoa, a mehanizacija gotovo pred kolapsom. Radnici i inženjeri sa kojima smo razgovarali su potpuno obeshrabreni i tvrde da ovakvu situaciju ni najveći pesimisti nisu mogli da predvide.

Sve je leglo

Kažu da je sada očigledno da plaćamo ceh nestručnom vođenju i partijskom zapošljavanju podobnih, a ne potrebnih. Ono što posebno brine je neispravnost koja se graniči sa sabotažom. Prema infrmacijama koje imamo, od ukupnog broja mašina, skoro 2/3  je u kvaru. Nemar, nedovoljno majstora za održavanje i popravku, nedostatak rezervnih delova, neki su od razloga za gotovo hroničnu neispravnost mehanizacije. RiTE je na tako niskim granama da ovlašteni serviseri i dobavljači rezervnih delova izbegavaju da se javljaju na tendere. Uostalom, ne samo da preduzeće nema para da finansira sopstveni remont, nego ga, bez garancija Vlade, ni jedna banka nije htela kreditirati, o čemu smo već pisali.

Loša atmosfera koja vlada u preduzeću i negativna selekcija su iznedrili i loše međuljudske odnose. Ne mali broj radnika (barata se cifrom između 200 i 400) je, sklanjajući se od mobinga rukovodećih struktura, na bolovanju.

Potvrđuje to i činjenica da niko od radnika i inženjera sa kojima smo razgovarali nije želeo da javno priča o situacji zazirući od problema na poslu koje bi takav istup sigurno doneo.

Netransparentnost donošenja odluka, kao osnovno obeležje rada Uprave preduzeća poslednjih godina i bežanje od neprijatnih pritanja, verovatno su razlog za ignorisanje upita koje “Direkt” uporno šalje na zvaničan mejl preduzeća i drektoru Miodragu Šešliji.

Remont teče, smene se očekuju

Sa druge strane,Branislav Rupar, direktor Direkcije za proizvodnju u ERS je, u izjavi za hercegvačke medije, rekao da remontni radovi na bloku termoelektrane ulaze u završnu fazu. Istakao je da je zadovoljan postignutim kvalitetom i dinamikom i da veruje da će TE Gacko doprineti stabilnosti sistema. Pomenuo je da će remont koštati 20 miliona, što je za 1,5 miliona više od prvobitno najavljenih 18,5. Naši sagovornici razliku objašnjavaju činenicom da kredit obuhvata investicioni, a par miliona se odnosi na troškovni deo.

No, za građane Gacka je od velike važnosti i ekološki deo koji, na žalost, ne ostavlja prostor za nadu. Prašina i pepeo će biti sveprisutni i u narednom periodu. Grad nema nikakvu zaštitu od prašine i buke iz rudnika koji, opet, nema sistem prskalica da smanji prašinu u letnjim mesecima.

Ukoliko se obezbedi dovoljno uglja biće to mahom onaj iz “povlatne zone” sa većim procentom nečistoća. Iako je kapacitet sistema za odlaganje pepela proširen, ipak, tvrde naši sagovornici, neće moći da se nosi sa količinom koja ostaje sagorevanjem nekvalitetnog uglja. Dimnjak TE iz kojeg kulja pepeo, slika je koja može da se očekuje i u narednom periodu.

Za razliku od pepela i prašine koji su za Gacko konstante, direktori nisu. Iako zvaničnu potvrdu nismo mogli da dobijemo, nezvanično smo saznali da se već do kraja remonta mogu očekivati promene na čelu RiTE Gacko. Imenima se licitira, jer ona zavise od partijskih ineteresa i uticaja, a ne od stručnosti. Saznajemo i da su mediji bliski vlastima dobili instrukcije da o rezultatima rada RiTE i njenoh menadžmenta pišu “slobodnije” što ukazuje da najave smena nisu prazne priče.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime