Gacko: Termoelektrana Gacko u minusu 20 milijuna KM, 188 radnika primili bez natječaja

0
109

termoelektranagacko29062016

Gacko – Kršenje Zakona o javnim nabavkama milijunske vrijednosti, zapošljavanje radnika mimo natječaja i posrednika, pogrešno evidentiranje obaveza, zaliha, itd. dio su razloga zbog čega je Glavna služba za reviziju javnog sektora poslovanje Rudnika i Termoelektrane Gacko ocijenila mišljenjem s rezervom.

Ovaj energetski gigant prošlu godinu, po njihovim financijskim izvješćima, završio je sa minusom od 21,5 milijuna KM, dok je revizija utvrdila da je to minus od 20.588.172 KM, pišu Nezavisne novine.

Inače, RiTE Gacko prošlu godinu planirao je završiti sa dobiti od 924.000 KM, međutim prihodi su iznosili 116.426.374 KM, dok su rashodi bili 138.512.109 KM. Kako se navodi u revizorskom izvještaju, na kraju 2015. godine RiTE Gacko imao je obaveze od 90,9 milijuna KM, koje su za 12,2 milijuna veće nego godinu dana ranije. Od 90,9 milijuna KM obaveza, zaključno sa prošlom godinom, na dugoročne obaveze, odnosno kredite odnosi se nešto više od 28 milijuna KM.

Najveća zamjerka revizora što se tiče poslovanja RiTE Gacko odnosila se, između ostalog, i na postupke javnih nabavki, kojih je većina urađena mimo zakona, ali i na sudske sporove koji se vode protiv ovog energetskog postrojenja. Također, RiTE Gacko višak zaliha potcijenio je za najmanje 360.563 KM, dok su potcijenjeni i rashodi za bruto plaće i naknade za najmanje 1.223.388 KM.

Prilikom javne nabavke rezervnih dijelova nije poštivan zakon jer je po osnovu konkurentskog zahtjeva ukupna ugovorena vrijednost nabavki iznosila 280.696 KM, dok su nabavke vrijedne najmanje 657.653 KM sprovedene direktnim sporazumom.

“Prilikom provođenja postupka javne nabavke radova na skidanju jalovine i okrivke sa novog površinskog kopa realiziranog otvorenim postupkom RiTE je izvršio izmjenu obavještenja koja se odnosi na rok izvršenja radova, a nije produžio rok izvršenja radova. Ugovorena vrijednost pomenute nabavke iznosi 5.392.790 KM” – navodi se u reviziji.

Kako navode revizori, bez objave obavještenja o javnoj nabavci RiTE je nabavio telekomunikacijske usluge, euro dizel, ulja, maziva, vitalne rezervne dijelove za buldožer i bager, a ukupna ugovorena vrijednost realiziranih nabavki za koje nisu ispunjeni uvjeti za primjenu pomenutog postupka iznosila je 7.592.441 KM.

“Nismo se mogli uvjeriti u iznos ukupne vrijednosti sudskih sporova, za koje je vjerojatno da će u narednom periodu biti presuđeni na štetu Društva” – navodi revizija.

Još jedan od razloga zbog čega je RiTE Gacko dobio mišljenje s rezervom je i prijem 188 radnika na neodređeno vrijeme bez raspisivanja javnog natječaja, čime su prekršena najmanje dva zakona i to Zakon o radu i Zakon o zabrani diskriminacije. Nezavisne novine još navode kako su pokušali dobiti i komentar u RiTE Gacko o tome jesu li su imali primjedbi na revizorski izvještaj, ali do zaključenja današnjeg broja nisu dobili odgovor.

(dnevno.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime