Gacko: Akcija klanja kurbana za Karađoz-begovu medresu u Mostaru

0
34

karadzoz-begova-medresa-vGacko – Kurban-bajram predstavlja žrtvu i solidarnost. Principi žrtve i solidarnosti imaju izuzetno veliki društveni značaj. Oni leže u osnovi svakog uspjeha. Bez tih principa ne može se zamisliti nikakav napredak. Ujedinjenim i udruženim snagama sa punom spremnošću za najveće žrtve postiže se i ostvaruje svaka želja,težnja, potreba i svaki cilj! Možemo sigurno reći da ovogodišnji Kurban-bajram proslavljamo u znaku značajnih uspjeha nastalih kao rezultat opće solidarnosti i spremnosti na žrtve. Medžlis Islamske zajednice Gacko u organizaciji sa Karađoz-begovom medresom u Mostaru već treću godinu uspješno sprovode akciju kurbana za potrebe ishrane učenika Medrese.

Davati za opće potrebe, pomagati drugog i omogućavati da i on živi pokraj tebe i uživa sve Božije blagodati, prema islamskom učenju, predstavljaju osobinu  najveće plemenitosti. Ne bismo pretjerali ako bi rekli  da je to konačni cilj svih islamskih propisa. Sva islamska učenja i sve islamske ustanove svode  se, bez sumnje, na to da stvore  takvog čovjeka koji neće biti zatvoren u sebe i neće se kretati u granicama svojih ličnih interesa, nego će isto toliko voditi brigu i o drugima. Pomagati druge, brinuti se o njima, čini osnovu imana . Stoga smo odlučili pomoći rad najstarije islamske obrazovne institucije u Hercegovini, Karađoz-begovu medresu. Obzirom da je broj povratnika u Gacku dvocifren, kao  i u mnogim našim akcijama, pouzdali smo se na naše raseljene Gačane  u dijaspori , Dubrovniku i Sarajevu, koji svoju vjersku obavezu ispunjavaju na ovaj način. Kupovinom kurbana, pomažu bošnjačke povratnike kod kojih se uzima kurban, i čine plemenito djelo darujući ga Medresi.   Prve godine, bilo je to skromih 7  kurbana, prošle godine 22,  a ove godine taj broj se popeo na 57 kurbana – istakao je glavni imam Sadet ef. Bilalić.

Karađoz-begova medresa u Mostaru sije sjeme Islama  na prostoru Hercegovine, od Bradine do Ivanice, od Glamoča do Foče, više od 450 godina.  Direktor Karađoz-begove medrese, Seid ef. Eminović, istakao je doprinos koji organizovanim učešćem u akciji kurbana pružaju i Rijaset IZ BiH, Muftijstvo mostarsko i svi medžlisi Hercegovine, ali i drugih medžlisa iz domovine i džemata dijaspore.

–  “Godinama naše vrijedne džematlije, u saradnji sa imamima u zemlji i dijaspori,  podržavaju ovakve akciju kojima se afirmišu islamske vrijednosti, podržava pozitivna bošnjačka tradicija i uzima učešće u općoj dobrobiti”. – kazao  je direktor  Seid ef. Eminović.

Ove godine Humanitarna organizacija “Sadake “ iz Minhena, vidjevši mogućnost da pomognu održiv povratak i pomognu islamsku instituciju kroz ovu akciju, ove godine kupila  je 20 kurbana od povratnika u Gacku i poklonila ih Karađoz-begovoj medresi.

Ovakvom akcijom direktno se podržava održiv povratak, pomaže se islamska institucija i ispunjava se Božija zapovijed.  Povratnik u Kulu Fazlagić, Samir Džanković  potvrđuje važnost ove akcije: “Bogu hvala na ovakvoj akciji gdje ne brinemo da ćemo prodati ovna za kurban. Ko se bavi uzgojem ovaca, zna kako je  to krvav dinar.  Ove godine, zahvaljujući H.O.’Sadake’ i Medžlisu, ja sam prodao 15 kurbana. Mogu mirno dočekati zimu. Bog im dao svako dobro.“

(rijaset)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime