FUP i SIPA u Cazinu kontrolišu objekte paradžemata

0
6

FUP i SIPA u Cazinu kontrolišu objekte paradžemata

Cazin – Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) u saradnji sa opštinskim inspekcijskim organima i policijskim službenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FUP) započela je jutros kontrolu objekata u kojima se obavljaju alternativni, paralelni, organizirani oblici vjerskog djelovanja na području Federacije BiH, tzv. paradžemata.

Inspekcijske nadležnosti vrše se na lokalitetima u mjestu Stijena u Opštini Cazin, Brezičani u Donjem Vakufu, te u Ošve u Opštini Maglaj, potvrdio je za “Avaz” Edin Čengić iz FUZIP-a.

Podršku inspekcijskim aktivnostima inspektora FUZIP-a, opštih inspekcijskih organa i FUP-a, kako je kazao Čengić, pružaju SIPA i OSA.

“Radi se o složenim inspekcijskim aktivnostima i uspostavljenoj međuagencijskog saradnji između nadležnih kontrolnih, sigurnosnih i obavještajnih agencija i institucija u BiH. Inspekcijske aktivnosti vrše se iz nadležnosti definisanih zakonom i podzakonskim propisima koje regulišu građevine i zahvate iz općinske nadležnosti, iz nadležnosti definisanim Zakonom o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH, te u drugim propisima kojima je regulisano obavljanje djelatnosti koje su predmet kontrola “, kazao je Čengić.

Rok koji je Islamska zajednica u BiH dala za zatvaranje svih paradžemata i njihovo uključivanje u njen pravni okvir, istekao je u krajem februara.

Prema službenim podacima, u BiH djeluju 64 nelegalna džemata, najviše ih je na području Travnika, Bihaća i Zenice, a leglo su vehabijskog pokreta i glavni organizatori odlaska bh. državljana na ratišta u Siriji i Iraku gdje ratuju pod zastavom zloglasnog ISIL-a.

Podsjećamo na sjednici Sabora Islamske zajednice u BiH, istaknuto je da je delegacija Islamske zajednice (IZ) u BiH obavila razgovore s predstavnicima ukupno 38 paradžemata, a od toga je njih 14 potpisalo protokol te prihvatilo uključenje u IZBiH. “U protekloj godini naše ukupne aktivnosti, radne i druge kapacitete zaokupljali su i neki važni događaji, koji su nas se posredno ili neposredno ticali. Na samom početku godine, a onda i sredinom jeseni, dogodili su se teroristički napadi u Evropi. I neki događaji kod nas su u javnosti okarakterizirani kao teroristički akti. Osjećali smo odgovornost i brigu za muslimane i odlučili da se javno i nedvosmisleno, zajedno s Bošnjacima koji obavljaju političke i javne funkcije u našoj zemlji, oglasimo izjavom kojom osuđujemo nasilni ekstremizam. Rijaset je, koliko je to bilo u našoj moći, odgovorno pristupio ovom pitanju.

Pred vama je izvještaj koji tretira pitanje neformalnih grupa, organiziranih kroz izoliranu infrastrukturu van institucionalnog okvira Islamske zajednice, kao i zaključci Vijeća muftija o tom pitanju”,  naveo je reis Kavazović na sjednici Sabora IZ u BIH.

Kada su u pitanju paradžemati, kako je rečeno u izvještaju, reis će nadzirati provođenje ovog procesa kroz strukturu Islamske zajednice, zahtijevajući od svih nadležnih institucija, organa i pojedinaca trajni angažman i „time poziva sve pripadnike islama, članove Islamske zajednice, da odgovore ovom zadatku”. Rijaset će, kako se dalje kaže u zaključku, pripremiti strategiju uključivanja u zajednicu svih ovih grupa.

IZVOR: Avaz.ba

(usk24.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime