Fundup oslobođen optužbe za zločin u Foči

0
2

d0bed0bad0bed0bbd0b8d0bdd0b0-d0b1d0b0d181d182d0b0d185d0b089857718Foča – Sud BiH oslobodio je Radomana Fundupa, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/, optužbe za ubistva i zlostavljanje civila u Foči 1992. godine.

“Zbog toga što Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je počinilac zločina Radoman Fundup, Vijeće je odlučilo da ga, zbog nedostatka dokaza, oslobodi optužbe”, rekao je predsjedavajući sudija Halil Lagumdžija.

Lagumdžija je naveo da je iskaz zaštićenog svjedoka C-1 protivrječan u određenim dijelovima i da predstavlja nelogičnu cjelinu.

Lagumdžija je objasnio da je zaštićeni svjedok C-1 čula u bolnici da je počinilac ubistava u Čohodor Mahali u opštini Foča Radoman Fundup, ali ga u sudnici nije mogla prepoznati.

Prema optužnici, Fundup je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet odraslih osoba, te ranjavanju jedne žene u Čohodor Mahali, prenosi Birn.

“Iskazi svjedoka ozbiljno su doveli u sumnju sve navode optužnice o ovim ubistvima”, rekao je Lagumdžija.

Foca_Gornje polje_Karadjordjeva-ulica
Foča – Gornje Polje

On je dodao, osvrćući se na zlostavljanje civila u Gornjem Polju, da postoji niz nelogičnosti u iskazu svjedoka Sadike Bićo o identifikaciji optuženog, te da je njena izjava u kontradiktornosti sa izjavama njene djece Selvedina i Edina Biće.

Prema optužnici, Fundup je sa jednom osobom došao u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući utisak da će ih strijeljati.

Fundupu su ukinute mjere zabrane koje su mu bile određene.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

(birn)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime