Frankfurt: Izložba fotografija „Ljepša strana Sandžaka i Bosne“ Nedžiba Vučelja

0
26

ne1Njemačka – Mnogi u Europi sve više pozivaju Nedžiba Vučelja da izlaže svoje fotografije i predstavi svoju poeziju i prozu. Nakon Karlovca, Luxemburga, Zagreba i Frankfurta, prihvaćen je i prijedlog za Berlin. Nedžib Vučelj je ovih dana boravio u Njemačkoj, gdje je imao izložbu fotografija i književno veče.

Naime, iz Kulturnog udruženje Bošnjaka Sandžaka regiona Frankfurt su pozvali Vučelja da gostuje i izlaže u Frankfurtu, gdje su mu u galeriji hotela Sejsandžak organizirali izložbu njegovih umjetničkih fotografija pod nazivom „Ljepša strana Sandžaka i Bosne“.

Uz izložbu, Vučelj je imao promociju svojih djela, te poetsko veče, gdje je govorio stihove iz svojih zbirki poezije „Njedra puna zavičaja“ i „Kovačnica“. U hotelu Sejsandžak u Maintalu, izložbu je činilo 60 Nedžibovih fotografija iz poznatog ciklusa kapljice, ali ovaj put je izložio i fotografije ljepote Krajine, Bosne i Sandžaka od Bužima do Tutina i od Une do Uvca. O fotgrafijama, književnom stvaralaštvu govorio je predsjednik Udruženja Samir Sofović, a izložbu su otvorili predsjednik udruženja za kulturu koji je organizator, Samir Sofović i konzul za BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić.

Nedžib Vučelj je govoreći o svojim fotografijama rekao da je želio da pokaže ljepše strane Bosne i Sandžaka i tako na neki način pobjegne iz sivila života, učmalosti, patnji…, i na taj način pokaže svijetu ljepote Bosne i Sandžaka, da svijet vidi makar djelić ljepote za koju mnogi i ne znaju, jer ne činimo dovoljno da im je pokažemo. Konzul Dževad Šaldić je pozvao Nedžiba da svojom novom izložbom uveliča dane kulture Bošnjaka u Frankfurtu već u oktobru mjesecu ove godine, a Nedžibu je ponuđeno da izlaže i u Berlinu.

Vučelj se zahvalio svima koji su mu pomogli od članova udruženja, Samira Sofovića,Enesa Halilovića, Redžepa Muratovića, do onih koji su da bi doputovali na izložbu prešli i hiljadu kilometara i pozvao sve da lično pohode Bosnu i Sandžak i u svijet pošalju slike i tekstove o svim ljepotama i na najbolji mogući način ih prezentuju svijetu. „Ko me god pozove u svijetu, a posebno moji Bošnjaci, odazvaću se sa novom izložbom, sa kojom ćemo se ponositi zajedno pred svijetom, posebno onima koji imaju ružne slike o nama, da konačno shvate da su Sandžak i Bosna najljepši dio Europe i da posebno iz kulture imaju šta pokazati i prezentovati“, poručio je na otvaranju izložbe Nedžib Vučelj.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime