Francuska će priznati Palestinu ako propadnu pregovori

0
1

Francuska, Palestina – Pariz je rekao da će priznati palestinsku državu ukoliko francuski napori ne uspiju tokom narednih sedmica u cilju otklanjanja zastoja u izraelsko-palestinskim odnosima, najavio je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

“Francuska će se angažovati tokom narednih sedmica u pripremanju međunarodne konferencije na koje će pozvati obje strane i njihove glavne partnere, Amerikance, Evropljane, Arape da bi se pronašlo rješenje o postojanju dvije države”, rekao je Fabius.

“Ne smijemo odustati od rješenja dviju država”, naglasio je i izrazio žaljenje što se kolonizacija nastavlja. Francuski diplomatski izvor dodao je kako Pariz namjerava pokrenuti ovu konferenciju do ljeta, prenosi+ Reuters.

Fabius je dodao da će u slučaju neuspjeha te inicijative, Francuska priznati palestinsku državu. On je podsjetio da je u novembru 2014. francuska nacionalna skupština navela mogućnost rješenja dviju država i da će u slučaju neuspjeha Francuska priznati Palestinu.

Mirovni pregovori su propali u aprilu 2014. godine i otada situacija se pogoršala,a izgledi o dijalogu čine se daljim nego ikada do sada.

Do sada, francuski diplomatski napori Francuske su uglavnom odbijani od Izraela, a premijer Izraela, Benjamin Netanyahu insistira na tome da će do mira doći samo direktnim pregovorima između strana a ne preko UN rezolucija ‘nametnutnih izvana’.
Ranije u petak, Palestinci su počeli sa novom kampanjom u UN- u kako bi oživjeli mirovne pregovore, a izaslanik Rijad Mensur je naglasio potrebu za ‘kolektivnim pristupom’ u rješavanju sukoba te da je rezolucija kojom će se osuditi širenje izraelskih naselja prvi korak.

U decembru 2014. godine francuski Senat izglasao je rezoluciju o priznavanju palestinske države, nekoliko dana nakon što je isto učinila Narodna skupština.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime