Formiran regionalni tim: BiH, Hrvatska i Srbija zajedno u borbi protiv mina

0
4

mine-aa_picture_20140522_2376740_high-640x298BiH, Srbija, Hrvatska – Regionalni tim za djelovanje u kriznim situacijama na području Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine osnovan je danas na sastanku čelnika centara za razminiranje tih država, održanom u mjestu Spačva, kod Županje, u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je za AA potvrdio Esad Aletić, šef Ureda Centra za uklanjanje mina u BiH sa sjedištem u Brčkom, koji je na sastanku u Hrvatskoj učestvovao u ime BH MAC-a, odlučeno je da se djeluje zajednički na saniranju posljedica neutralisanja neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) koja su pokrenuta iz minskih polja usljed poplava. “Odlučeno je da se na dnevnoj bazi vrši razmjena svih informacija kako bi se moglo pravovremeno djelovati na terenu. Zaključeno je i da se odmah po povlačenju vode sa ugroženih područja u BiH, ali i Hrvatskoj te Srbiji, napravi procjena nastalih šteta i pokuša detektovati koje su to sve lokacije na kojima je došlo do promjena, odnosno pomjeranja minskih polja kako bi se preduprijedile sve moguće negativne posljedice po stanovništvo”, naglasio je u telefonskoj izjavi iz Hrvatske Aletić.

On je naveo i kako su zvaničnici centara za razminiranje Hrvatske, Srbije i BiH saglasni da se napravi zajednički pristup prema Evropskoj uniji u smislu korištenja potencijalnih sredstava i osiguravanju donatora koji bi pomogli u saniranju nastale štete. Veliki broj dojava o minama u Šamcu U Šamcu, koji je u zoni odgovornosti Ureda Centra za uklanjanje mina u BiH iz Brčkog danas je veliki broj građana dojavio kako su primijetili neeksplodirana ubojna sredstva.

“Imamo taj problem u Šamcu koji je izražen kako se voda povlači, da građani dojavljuju kako nailaze na mine. Naše ekipe i timovi su na terenu i pokušavaju da pravovremeno djeluju. Za sada, na sreću, nisu zabilježene nikakve eksplozije mina, niti materijalna šteta”, naveo je Aletić.

Iz BH MAC-a su za AA potvrdili kako se, inače, sumnja da je oko 45 kilometara kvadratnih područja za koja se sumnja da su minska polja i neeksplodirana ubojna sredstva, a koja su poplavljena. Strahuje se da su brojne mine, posebno duž rijeke Bosne, iz ugroženih područja dospjele do Save, a postoji mogućnost čak da će stići i do Dunava. BH MAC radi na snimanju stanja na terenu na području Maglaja, Doboja i Odžaka, a uskoro se očekuje ista aktivnost na području Posavine.

( AA)

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime