Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurao 300.000 KM za čistiji Gradačac

0
0

Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurao 300.000 KM za čistiji Gradačac

Gradačac – Gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, koje već dugo nije u potpunosti funkcionalno, uskoro će biti rekonstruirano i praktično novo.

Naime, Općina Gradačac poduzela je aktivnosti na sanaciji, te od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi. Ali, Općina se, između ostalog, obavezala na direktno finansijsko ulaganje sredstava za izvođenje građevinskih radova za infrastrukturu postrojenja.

S obzirom na to da je izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji i dogradnji prečistača procijenjeno na oko 1.000.000 KM, Općina se sa ovim projektom javila na Javni konkurs Fonda za zaštitu okoliša FBiH od početka marta ove godine, te joj je Odlukom Upravnog odbora Fonda o odabiru korisnika sredstava Fonda na osnovu provedenog Javnog konkursa dodijeljeno 300.000 KM, i to za zatvaranje finansijske konstrukcije za građevinske radove. Time su ispunjeni uvjeti za korištenje donacije Češke razvojne agencije vrijedne oko 1.000.000 eura.

Predstavnici Fonda izvršili su prije nekoliko dana obilazak terena u Gradačcu, tj. lokaciju na kojoj se izvode radovi na rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i utvrdili da se projekat realizira u skladu sa zadanim rokovima i predviđenom dinamikom.

Nakon realizacije doći će do smanjenja onečišćenja površinskih voda rijeke Gradašnice industrijskim i komunalnim otpadnim vodama, što će omogućiti održivost i dalji razvoj cijelog područja općine.

Podsjetimo, pored produkcije komunalnih otpadnih voda u Gradačcu je značajna i produkcija industrijskih otpadnih voda iz lokalne industrije – mljekarstva, prerade voća i povrća, kemijske industrije, proizvodnje alata itd. S obzirom na starost postrojenja i posebno neadekvatnost, starost i neefikasnost opreme (enormni trošak energije koji ne daje tražene efekte prečišćavanja), ranijim mjerenjima je utvrđeno da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu ne zadovoljava granične vrijednosti parametara kvalitete otpadnih voda propisane vodnim dozvolama te važećim propisima.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime