Fond „Bošnjaci“: Za 15 godina djelovanja podijeljeno preko 10.000 stipendija

0
37

BiH – Dana 16. aprila 2016. godine navršava se petnaest godina od uvakufljenja Fonda “Bošnjaci” koga je, prenoseći osnivačka prava u korist Vakufske direkcije, uvakufio Alija Izetbegović, Prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. U povodu obilježavanja 15. godišnjice uvakufljenja, na Šehidskom mezarju Kovači, u prisustvu predstavnika Fonda ”Bošnjaci”, prijatelja i saradnika, stipendisti Fonda proučili su Jasin i Fatihu pred dušu osnivača i vakifa r. Alije Izetbegovića.

U temeljnom aktu Fonda (vakufnami) iskazana je namjera osnivača da se osigura trajna briga prema obrazovanju mladih u našoj zemlji, što ovaj Fond brižljivo čini već petnaest godina.

Do sada je dodjeljeno preko 10.000 stipendija posebno nadarenim i socijalno ugroženim učenicima i studentima što je preko 1.750 stipendista koji su danas na usluzi svojim porodicama i društvu.

Pored stipendiranja Fond ”Bošnjaci” realizuje i druge projekte koji stimulišu i podstiču razvoj obrazovanja, nauke i kulture kao što su: pomoć u nastavnim sredstvima i opremi učenicima povratnicima u manji bh. entitet, finansijska pomoć i podrška stipendistima Fonda prilikom prezentacije naučnih radova na međunarodnim skupovima, organizacija edukativnih seminara za stipendiste Fonda, organizacija literarnih natječaja za učenike i studente iz BiH i dijaspore, podsticaj i podrška učačima hifza, zatim podsticaj i podrška takmičenjima učenika osnovnih i srednjih škola iz islamske vjeronauke i mektebske pouke, organizacija posjete stipendista jednom broju najznačajnijih kulturno-historijskih znamenitosti u Bosni i Hercegovini i dr.

Ono po čemu je Fond postao prepoznatljiv je transparentnost i profesionalizam u radu uz posebno izraženu odgovornost prema novčanom vakufu. Kako i na koji način se upravljačka struktura odnosi prema ovom novčanom vakufu najbolje govori činjenica da je vakuf, odnosno uvakufljena sredstva u iznosu od 5.000.000,00 KM, u cijelosti sačuvan i preko 100% uvećan. Najveći dio dobiti ostvarene u proteklih petnaest godina uložena je u obrazovanje mladih u Bosni i Hercegovini.

U narednom periodu Fond ”Bošnjaci”, između ostalog, planira pokrenuti dodatne aktivnosti po pitanju samoodrživosti Fonda, a prije svega kroz dodatna novčana uvakufljenja. Nadamo se da će se naši dosadašnji stipendisti koji su okončali školovanje i zasnovali radni odnos, simpatizeri, prijatelji i drugi afirmisani i ugledni Bošnjaci pridružiti našoj plemenitoj misiji. Uvakufljena novčana sredstva će, kao i postojeći vakuf, biti trajno čuvana kako to pravila uvakufljenja zahtjevaju, a dobit od uvakufljenih sredstava će se koristiti za realizaciju osnovnih ciljeva i zadataka Fonda ”Bošnjaci”.

Imajući u vidu činjenicu da je vakuf trajno dobro, svjesni da uvakufljenjem dijela vlastitog imetka svaki čovjek pored ovosvjetske ima i ahiretsku nagradu, pozivamo sve zainteresovane da uvakufe dio vlastitog imetka u Fond ”Bošnjaci”, čime će na najbolji način dati svoj doprinos obrazovanju mladih. Ulaganje u obrazovanje i nauku je dug proces ali zasigurno najisplativija investicija koja će dati najbolje rezultate i obezbijediti ubrzani napredak u Bosni i Hercegovini.

(www.fondbosnjaci.co.ba/islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime