Fočanska ljepotica Aladža-džamija se diže iz pepela: Ozidano osam metara zida

3
7

foanska-ljepotica-alada-damija-se-die-iz-pepe

Foča – Izgradnja i obnova Aladža-džamije u Foči, koja je počela krajem prošle godine, ide planiranim tokom te se očekuje da će radovi biti i završeni u predviđenom roku, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Medžlisa islamske zajednice (MZ) Foča Salem ef. Ćemo.

“Zadovoljni smo napretkom u izgradnji i obnovi naše ljepotice Aladža-džamije. Ozidano je više od osam metara zida. Zida se munara i radovi su u toku. Idu svojom dinamikom. Mi se nadamo, uz Allahovu pomoć i pomoć ljudi koji dolaze, uključuju se i obilaze svoju Foču da će radovi na Aladži biti i završeni u predviđenom roku”, istakao je Ćemo.

Izrazio je nadu da “će dan, kada će Fočom ponovo zablistati Aladža-džamija, dočekati i barem malo ranije od predviđenog roka”. Ćemo naglašava da je protokolom predviđeno da Aladža-džamija bude završena u roku od 1.020 dana od datuma početka izgradnje.

“Dakle, oko tri godine. Ovo je posebna džamija sa svom svojom ljepotom i dušom, posebna je njena unutrašnjost”, istakao je Ćemo.

Naglašava da je Aladža bila jedina džamija ovakve vrste, a neko je zaslužio da ona bude u Foči na jednom lijepom mjestu pored rijeke Ćehotine.

“Nadamo se i mislimo da je i sada neko zaslužio da dočekamo vrijeme da se ona obnavlja. Znači, ona je puno više od džamije. Bila je simbol grada Foče. Ko god je spomenuo Aladžu, znalo se gdje se ona nalazi. Nadamo se da će ona vratiti tu ljepotu i taj svoj sjaj, ali i ljepotu grada”, dodao je Ćemo.

Aladža-džamija, kada bude potpuno izgrađena, zajedno sa munarom, bit će visoka 19,5 metara.

Podsjetimo, u prisustvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, u Foči su u decembru prošle godine počeli radovi na ponovnoj izgradnji džamije Aladža, koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a koja je u potpunosti srušena u avgustu 1992. godine.

Prvu ciglu u temelje Aladže spustili su reis Kavazović, goraždanski muftija Remzija Pitić i radnik.

Izvođač radova na ponovnoj izgradnji Aladža-džamije je turska firma “Sama Insaat” i nekoliko podizvođača, a obnovu džamije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Kamen za izgradnju Aladže vadi se iz istog kamenoloma iz kojeg je vađen i prije skoro pet vijekova, kada je Hasan gradio džamiju.

Aladža je prva džamija u BiH koja je izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Iako uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, Aladža je u potpunosti srušena u avgustu 1992. godine, na početku rata u BiH vođenog od 1992. do 1995, a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od mjesta na kojem se nalazila.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime