Foča: Počinje obnova Mosta stradanja – željeznog mosta princa Karla u Foči – ipak sa dvije trake

0
22

18743908030_e7bea09ef6_b

Foča – Iz opštine Foča najavljeno je da će obnova željeznog mosta na Drini, koji je porušen u NATO bombardovanju 1995. godine, početi u narednih mjesec dana. U informaciji, objavljenoj na opštinskom sajtu, navodi se da će obnova koštati oko tri miliona maraka, a da je opština obezbijedila 300.000 KM iz kreditnih sredstava, te da od Vlade Republike Srpske očekuje 600.000 KM.

„Ostatak novca biće plaćen izvođaču u periodu od pet godina na rate, bez kamata, iz redovnih budžetskih sredstava. Svakako da očekujemo pomoć od republičkih i institucija BiH, kao i od različitih donatora“, rekao je načelnik opštine Radisav Mašić.

22most-foca

Obnova mosta, na čijem porušenom dijelu se nalazi „bejli“ konstrukcija, počela je 2011. godine proširivanjem i ojačavanjem temelja i stubova, čime je povećana nosivost mosta, jer je bilo zamišljeno da se, umjesto postojeće jedne trake, gradi most sa dvije saobraćajne trake i pješačkim stazama.

Opštinska vlast je 2013. godine odustala od takve zamisli, pa je raspisan tender i izabran izvođač radova za gradnju uže verzije mosta, sa jednom trakom, koja bi koštala oko 1.000.000 KM, a na kojoj bi se dvosmjerni saobraćaj regulisao semaforom.

Nakon poništavanja tendera, zbog prigovora jednog od ponuđača, ali i pritiska javnosti da se gradi širi most, lokalna uprava se, ipak, odlučila za varijantu sa dvije saobraćajne trake.

Ugovor sa izvođačem radova trebalo bi dabude potpisan za petnaestak dana, a rok za završetak radova je osam mjeseci.

izvor:SRNA

17362826421_ac1ffd3d46_b

________________

Željezni most princa Karla u Foči, izgrađen na mjestu nekadašnje prevozne skele preko rijeke Drine, jedno je od dobara koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH svojom odlukom proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Njegova gradnja počela je u junu 1882., a dovršen je i pušten u promet 22. oktobra 1884. godine. Projektovao ga je austro-ugarski pionirski natporučnik Krichbamuer. Izveden je kao mostovna konstrukcija sa četiri noseća stuba i čeličnom konstrukcijom.

Iako je od nastanka do danas most u više navrata mijenjao izgled, on posjeduje izuzetnu simboličku vrijednost, s obzirom da predstavlja mjesto okrutne masovne egzekucije više stotina stanovnika Foče i Gornjeg Podrinja tokom Drugog svjetskog rata i tokom agresija na BiH 1992. – 1995.

Most je svojoj namjeni služio sve do 4. maja 1942. godine kada je usljed ratnih dejstava, odnosno prilikom povlačenja partizanskih jedinica iz Foče, po naređenju maršala Tita, miniran i srušen. Nakon Drugog svjetskog rata izvršena je njegova sanacija.

Most je drugi put porušen u NATO bombardovanju 1995. godine, kada je uništen središnji dio mosta, a kao prelazno rješenje nekoliko godina poslužio je pontonski most njemačkog SFOR-a koji su njemački vojnici odlaskom iz Foče odnijeli.

Nakon toga, Drina je na tom mjestu ponovo premoštena takozvanom Bejli konstrukcijom koju su postavile Oružane snage BiH.

zzalite se upravi vodovoda  _ 396

Austro-ugarska vlast je prilikom dolaska u naše krajeve s ciljem saobraćajnog povezivanja, prije svega velikih gradskih centara s ostatkom carevine, podigla veliki broj infrastrukturnih objekata. Karakteristika tih gradnji je upotreba tradicionalnih materijala u prvim godinama uprave – prije svega kamena i drveta, da bi krajem XIX stoljeća počela primjena tada savremenih elemenata, prvenstveno željeza. To se posebno odnosi na izgradnju mostovskih konstrukcija – željezničkih (u Bosanskom Novom, Jajcu i Sarajevu), ali i ostalih mostova. U Sarajevu su ostala sačuvana dva mosta iz tog perioda.

O ranijem izgledu Mosta princa Karla u Foči u stručnoj literaturi nema puno podataka. Izveden je kao mostovna konstrukcija s tri noseća stuba (nekada su to bila četiri), ovalne osnove, izrađene od precizno klesanih kamenih blokova, složenih u horizontalne slojeve. Dužina mosta iznosi 180 m, a najviša tačka mosta je 9,13 m iznad dna rijeke.

Mjesto stradanja bošnjačkih civila nikada nije obilježeno, niti označeno. A na njemu je izvršen stravičan pokolj bošnjačkog stanovništva  1992. – 1995. i 1941. – 1945.

ZAŠTO???

17098398936_5fb8797383_o

VIDEO
Foča – most stradanja govori Nisveta Skejovic​, poetesa

priredio:Kenan Sarač

(defter.bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime