Foča: Opremljeni stanovi za deportovane državljane iz BiH

0
5

FOČA ATV

Foča – Za prihvat državljana BiH koji budu deportovani iz Zapadne Evrope u Foči su opremljena četiri stana. U resornom ministartvu BiH ističu da je to obaveza iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju su dodatno aktuelizovale najavljene deportacije BH državljana.

“Kada je najavljen veliki broj dolazaka po osnovu readmisije u BiH, posebno iz Njemačke, upravo prouzrokovan velikom migracionom krizom”, rekla je Semiha Borovac, Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Korisnici u stanovima koje dobiju mogu boraviti maksimalno šest mjeseci, možda se taj period može produžiti do godinu dana, ali je šest mjeseci rok i nakon pet godina ostaju u vlasništvu opštine i koristiće se za socijalne kategorije”, rekao je Radisav Mašić, načelnik Foče.

U Švajcarskoj, koja uz Lihtenštajn i katoličku organizaciju CRS, finansira ovaj projekat, živi oko 60.000 građana porijeklom iz BiH. Švajcarski ambsador tvrdi da su oni dobro integrisani u društvo, ali i da je sve više tražilaca azila.

“U zadnjih par godina ima oko 200 tražilaca azila godišnje i ukoliko njihov zahtjev bude odbijen, biće naravno vraćeni. Međutim, Švajcarska ne zahtijeva samo da se prime u BiH, već ovdje pomaže da se ti građani reintegrišu na odgovarajući način”, rekao je Hajnrih Maurer, ambasador Švajcarske u BiH.

Uz privremeni smještaj, deportovanim osobama obezbijeđen je i novac za plaćanje dažbina. U pilot fazi projekta, u Foči, Goraždu, Tuzli, Kotor Varošu, Bosanskom Petrovcu i Kostajnici biće obezbijeđeno oko 30 stanova, a u projektu učestvujvu I Novi Grad, Bileća, Bihać, Brčko I Sarajevo gdje su takođe obučeni timovi za prihvat deportovanih osoba. U ministartvu ne mogu procijeniti koliko će ih biti,a za smještaj u Foči još nema zainteresovanih.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

(atvbl.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime