Foča: Obrisima Aladže bude se lijepe slike i sjećanja

0
15

aladza_foca_al_jazeera_2Foča – Postavljanje muzejskog primjerka originalnog kapitela bit će obilježeno svečanim programom.

Do prvih snjegova trebali bi biti izidani svi zidovi na Aladža džamiji u Foči, na kojoj se radovi odvijaju prema planu, rekao je za Faktor Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

– Protokolom je predviđeno da ponovna izgradnja traje 1020 radnih dana. Znamo da su radovi počeli u decembru prošle godine, a dosad je ozidan dio munare i većina zidova – rekao je Zajimović.

Dodaje da se sada radi na klesanju kapitela, odnosno sastavnih dijelova ukrašenih stubova u trijemu.

Potrebno pet miliona KM

– Jedan originalan uzorak kapitela, koji se nalazi u muzeju, snimljen je modernom tehnikom skeniranja u tri dimenzije i na osnovu tog snimka pripremaju se tri nova kapitela koja će biti istovjetna sa postojećim. Oni će biti postavljeni u narednim danima, a četvrti će biti donesen iz muzeja i ponovno ugrađen na svoje mjesto – objašnjava naš sagovornik.

Naglasio je da će se postavljanje muzejskog primjerka originalnog kapitela sa Aladže džamije iz 1549. godine obilježiti svečanim programom.

Aladza_dzamija_1211

Za obnovu džamije, prema sadašnjim procjenama, bit će potrebno pet miliona maraka, ne uključujući pomoćne objekte. Radovi se izvode svakodnevno, osim ako se dogodi zastoj u isporuci kamena, ili treba čekati da određeni elementi odstoje i osuše se.

Simbol povratka

– Nakon džamije Ferhadija u Banjoj Luci, ovo je najznačajniji projekat Islamske zajednice, jer je simbol povratka i egzistencije Bošnjaka na ovom području – rekao je Zajimović.

Aladža džamija bila je prva džamija u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimara Sinana. Uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Sravnjena sa zemljom 1992. godine

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH preko Generalne direkcije vakufa Republike Turske obezbijedila je sredstva za ponovnu izgradnju džamije Aladža ili Šarene džamije izgrađene 1549. godine u Foči. Aladža je srušena do temelja 1992. godine. Kamen-temeljac za njenu obnovu postavljen je u maju 2014. godine, dok su radovi počeli u decembru prošle godine.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime