Foča: Nove kuće za 13 raseljenih i povratničkih porodica

0
3

Foča – Trinaest porodica, tri raseljene i deset povratničkih, sa područja opštine Foča dobilo je jučer i danas stambene jedinice sa kompletnom infrastrukturom.

Primopredaji objekata prisustvovali su predstavnici Opštine Foča i organizacije Hilfswerk Austria International.

Izgradnja, odnosno rekonstrukcija ovih stambenih jedinica za raseljena lica i povratnike dio je 8.1 miliona eura vrijednog projekta Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji finansira Evropska unija (u iznosu od 7 miliona eura kroz IPA-u 2012), a sufinansira i implementira UNHCR u suradnji sa projektnim partnerima u deset prioritetnih opština.

– Hilfswerk Austria International će u okviru projekta Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma tokom 2015. godine izgraditi i predati 72 kuće i zgradu socijalnog stanovanja sa šest stanova za vrlo ugrožene porodice povratnika i raseljenih lica. U opštini Foča, i pored vrlo teških terena i nedostatka infrastrukture, uspješno smo izgradili 13 kuća sa pripadajućom infrastrukturom koje smo ovom prilikom predali korisnicima, istakla je Azema Avdusinović, menadžer projekta organizacije Hilfswerk Austria International za BiH.

U okviru projekta poznatog i pod nazivom Moje mjesto pod suncem, Hilfswerk Austria International zadužen je za implementaciju komponenti stanovanja i ekonomske održivosti. Do kraja projekta u 2016. godini, Hilfswerk Austria će izgraditi ukupno 105 stambenih jedinica za najugroženije interno raseljene osobe i izbjeglice širom BiH.

Opština Foča je pružila podršku izgradnji i rekonstrukciji ovih stambenih jedinica za raseljena lica i povratnike obezbjedivši zemljište,  saglasnosti, dozvole i revidiranu projektnu dokumentaciju.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime