Foča: Nemaran odnos prema džamiji i medresi Mehmed–paše Kukavice

0
27

ostaci džamije i medrese Mehmed–paše Kukavice u Foči

Foča – Uništava se nacionalni spomenik. Kulturno naslijeđe:džamija i medresa Mehmed–paše Kukavice u Foči

Zaštitna ograda oko džamije Mehmed–paše Kukavice u Foči zarasta u korov, na pojedinim mjestima je dotrajala, pala ili uništena, što ilustrira nemaran odnos nadležnih za ovaj bh. nacionalni spomenik. Prije deset godina za izgradnju ograde i zaštitu ostataka džamije i medrese Mehmed–paše Kukavice Ambasada SAD u BiH izdvojila je 24.700 dolara.
Radi se o dijelu sredstava iz posebnog fonda američkog ambasadora, kojima je ova prijateljska zemlja domaćim institucijama pokušala pomoći da sačuvaju preostale dijelove kulturno–historijskog blaga. Iz ovog fonda za očuvanje kulturnog naslijeđa do sada je za zaštitu i ograničene restauracijske radove na Aladža džamiji i kompleksu Mehmed–paše Kukavice izdvojeno blizu 150.000 dolara.

Mehmed-paša Kukavica je u dva navrata upravljao Bosanskim pašalukom u sastavu Turske, a iza sebe je ostavio više od 80 javnih i narodu korisnih objekata.
Samo u ovom dijelu Foče izgradio je džamiju, medresu, han i sahat-kulu. Džamija u Foči izgrađena je 1751./1752. godine, a medresa je dovršena 1758. godine.
Džamija je bila potkupolna i ona je poslije ovog rata, 1995. godine, minirana, od istih onih četnika od kojih su stradale i ostale fočanske džamije.Vjerovatno i s ciljem da se opljačka bakar kojim je bila pokrivena. Ovdje je bila i čuvena fočanska medresa, čija je posljednja generacija izašla 1936. godine.

Donedavno su bila živa dvojica svršenika ove medrese, hafiz Budimlija i Tafro iz Goražda, i oni su preselili i više nema živih koji su išli u ovu medresu…

han Mehmed paše Kukavice u Foči - uništeni nacionalni spomenik
Han Mehmed paše Kukavice u Foči – uništeni nacionalni spomenik

priredio:Kenan Sarač

(defter.bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime