Foča (Bastasi):Stanovnici svih iseljenih mjesta sa područja općine Foča danas imaju pravo da podnesu zahtjeve da im se vrati nacionalizovana zemlja

0
40

rafting kamp Bastasi kod Foce  397-F

Foča – Bastasi općina Foča, moje rodno mjesto koje je iseljeno 1976. do 1978. godine zbog tadašnjeg planiranja izgradnje hidroelektrane Buk Bijela.

U godinama poslije drugog svjetskog rata dolazili su turisti iz Evrope u mjesto Bastasi, a najviše iz Farancuske radi atrakcije splavarenja na Drini. Većina od tih turista je prenoćišta nalazila kod tadašnjih stanovnika, Bošnjaka, muslimana u mom rodnom mjestu Bastasi.

U Bastasima je izgrađen kamp na privatnoj imovini Bošnjaka i to tokom devedesetih godina i privatni restoran sa biznisom splavarenja na Drini.

Eko selo, nedaleko od granice sa Crnom Gorom12093404

U ugovoru koji je primio svaki stanovnik u Bastasima i drugim mjestima oko Foče kada su ih iseljavali zbog izgradnje hidroelektrane Buk Bijela 1978.godine piše ukoliko se hidro elektrana Buk Bijela ne izgradi za 35 godina stanovnici tj. vlasnici imaju pravo da dobiju svoju imovinu nazad i to bez obaveze vraćanja novčane naknade državi (što im je 1978.godine tadašnja država platila.)

*****Hidroelektrana Buk Bijela nikada nije izgrađena i od tada je prošlo 37 punih godina.

Stanovnici svih iseljenih mjesta sa područja općine Foča danas imaju pravo da podnesu zahtjeve da im se vrati nacionalizovana zemlja bez obzira što su primili neku minimalnu novčanu naknada za ogromna prostranstva livada, voćnjaka, šuma, pašnjaka itd.

Hum-Bastasi   (Remains of Old Mosque26258617
Hum – Bastasi – ostaci stare džamije (devastirane od strane četnika)

Poznate su mi porodice koje su vratili svoje šume, livade, pašnjake i ako su bili isplaćeni i iseljeni 1978. godine radi projekta izgradnje hidroelektrane Buk Bijela.
Ovo pravo na povrat nepokretne imovine mogu ostvariti udruživanjem i podnošenjem bilo zajedničke tužbe ili pak podnošenjem pojedinačne tužbe.
Ako uzmete jednog advokata troškovi po domaćinstvu bi bili 68km, tako kažu oni iz drugih mjesta oko Foče koji su ovo svoje pravo već ostvarili.

Dzamija Hum- Bastasi  02814342
obnovljena džamija Hum – Bastasi

izvor: fb Remza Lagarija – tekst : I JA SAM SA DRINE

napisala:Remza Lagarija

priredio:Kenan Sarač

(defter.bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime