Florens Hartman: Gurali su žrtve genocida da bi me uhapsili

0
6

33570_artman_iffHolandija, BiH – Florens Hartman (Florence Hartmann), bivša portparolka Haškog tribunala, nakon što je prekjučer puštena iz pritvora ove međunarodne pravosudne institucije, najavila je u intervjuu za “Avaz” da će nastaviti svoju pravnu borbu kako bi dokazala da su optužnica i presuda protiv nje bile nezakonite.

No, ističe da je najviše šokirana načinom na koji je uhapšena na dan kada je sa žrtvama genocida ispred zgrade Haškog tribunala iščekivala presudu Radovanu Karadžiću.

Prava žrtava

– To mi je bilo najpotresnije. Ne samo što je Tribunal prekršio sva prava da hapsi mene, a ne bjegunce poput Karadžića ili Ratka Mladića koji su toliko dugo bili u bijegu. Pri tome su gurali žrtve iz Srebrenice, Prijedora, istočne Bosne. Dakle, gurali su žrtve rata, genocida, zločina protiv čovječnosti, bivše logoraše, žene silovane u ratu. Oni su došli čuti pravdu, a bili su primorani braniti novinarku od iste te institucije. Holandija je dozvolila da se na njenom teritoriju ponovo gaze prava žrtava. To je apsolutno skandalozno – kazala je Hartman za naš list.

Kako ste doživjeli tih pet noći i šest dana u pritvoru Haškog tribunala?

– Imala sam jako restriktivne mjere. Bila sam totalno izolirana na način da ne bih mogla sresti nikoga ko je optužen. To je bila jedna prostorija u kojoj nije bilo doslovno ništa, kasnije su unosili osnovni inventar.

U javnost su stizale informacije da ste iz izolacije gledali optužene za genocid i ratne zločine, poput Mladića, kako se šetaju. Je li to tačno?

– Imala sam potpunu zabranu šetnje, dok su optuženi za ratne zločine poput Mladića imali mogućnost za šetnju na otvorenom prostoru. Također, nisam imala pravo ni na posjete. Dakle, Uskrs sam provela u kavezu. Upravo zbog blagdana nije bilo ni dežurnih ljekara pa tako nije bilo ni mogućnosti za bilo kakvu intervenciju da se, ne daj Bože, nešto desilo.

Šta Vam je u tom periodu najteže palo?

– Najteži trenuci bili su kada su me obilazili noćni čuvari zbog činjenice da sam imala tretman kao osobe koje su sklone samoubistvu, što je apsurdno. Ova mjera izriče se ljudima koji su tek počeli izdržavati zatvorsku kaznu, a osuđeni su na 20 ili više godina zatvora, pa se zbog bojazni da bi mogli počiniti samoubistvo tako tretiraju, a ne nekome ko je dobio kaznu od sedam dana.

Ta noćna smotra podrazumijevala je da sam pet noći morala spavati s upaljenim svjetlom. Svakih 15 minuta ili pola sata tokom noći čuvari bi me nadgledali, provjeravajući jesam li živa. Doslovno bi vas pipali da se uvjere da ste živi!

Vođa poduhvata

Kako ste doživjeli presudu Karadžiću?

– Naknadno sam uspjela pročitati sažetak presude. Postoji više pitanja na koja trenutno imam samo djelimične odgovore. Voljela bih znati na bazi čega zločinački poduhvat na čijem je čelu bio Karadžić nije povezan s Beogradom. Možda nije bilo dovoljno dokaza. Zanima me zašto se Karadžić smatra vođom tog poduhvata u vezi sa Srebrenicom, što je dokazano samo na osnovu 13. jula 1995., a ne i na osnovu 9. jula kada je imao sastanak sa zločincem Jovicom Stanišićem na Palama. I zašto genocid samo u Srebrenici, a ne i u ostalim općinama? Nadam se da ću u periodu koji je ispred nas dobiti neke odgovore na ova pitanja, studioznijim čitanjem kompletne optužnice.

Nakon presude Karadžiću imali smo oštre političke reakcije službenog Beograda, a onda i najave o reviziji tužbe za genocid protiv Srbije koje su došle iz službenog Sarajeva. Vaš komentar?

– Čula sam te reakcije, odnosno pročitala sam ih. Bile su očekivane. Može se očekivati da će takvih reakcija još biti. Vidjet ćemo šta će izazvati i presuda Šešelju.

Nejasne mnoge stvari o Karadžiću, Šešelju, Arkanu 

Šta očekujete od presude Vojislavu Šešelju?

– Vidjet ćemo šta će donijeti ta presuda. U presudi Karadžiću nejasno mi je mnogo stvari koje se tiču odnosa Karadžića i Šešelja, pa i samog Arkana. Je li i tu riječ o nedostatku dokaza?

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime