Fišo: Želimo da napravimo sistem sa što manje vozila u gradu

0
1

Sarajevo – Na prijedlog Ministarstva saobraćaja, Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila a Skupština donijela Odluku o davanju saglasnosti na ostvarivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu Kantona Sarajevo nad kojima je kao nosilac prava raspolaganja upisan  KJKP GRAS i to u korist Grada Sarajeva, sve radi realizacije projekta “Revitalizacija Trebevićke žičare”.

Grad Sarajevo, kao nosilac ovog projekta, nema više smetnje da počne s obnovom Trebevićke žičare. Ukupna vrijednost investicije je 12 miliona KM, od toga 60 posto sredstava, odnosno oko 7,5 miliona KM je donacija  švicarskog zimskog centra Grachen.

U Odluci je precizirano da se pravo građenja koje je dato Gradu Sarajevu zasniva na rok od 25 godina od dana upisa u zemljišne knjige Općinskog suda u Sarajevu i prestaje s istekom roka za koji je osnovan.

Nakon prestanka prava građenja pravo vlasništva nad izgrađenim objektima isključivo prelazi na preduzeće GRAS bez potraživanja naknade za uvećanu vrijednost nekretnine.

Kantonalni ministar saobraćaja Mujo Fišo je u izjavi za medije kazao da u suštini to znači da Kanton Sarajevo daje pravo Gradu na nekretnine koje su trenutno upisane na GRAS.

Govoreći o rezultatima i problemima koji su ovo ministarstvo  pratili 2015.godinu, ministar Fišo kaže da je jedan od većih problema s kojim se ovo ministarstvo suočava javni gradski prijevoz koji ne funkcionira u predviđenom obimu.

Kazao je da „pored vlasti koja je na neki način i krivac za ovo stanje ipak najveći problem za GRAS je Uprava ovog preduzeća“.

Trenutno GRAS ne održava sve polaske koji su registrovani, iako je tramvajski saobraćaj dobar, a trolejbusi su stabilizirani, ali Fišo kaže da kombi-bus saobraćaj nije u punoj funkciji tako da je uveden još jedan prevoznik,Centrotrans, da bi građani imali prijevoz.

“GRAS je u velikim finansijskim problemima, a mi smo se fokusirali na poboljšanje prevoza u Kantonu te je poboljšan broj voznih jedinica”, rekao je ministar.

Podsjetio je da su s premijerom KS-a Elmedinom Konakovićem prilikom posjete Republici Turskoj od tamošnjih vlasti dobili obećanje da će GRAS-u donirati  još 10 autobusa, a u narednih nekoliko mjeseci će se to  implementirati i „tako će građani imati prevoz koji zaslužuju”.

Naglašava da građani bivaju taocima zbog problema u tom preduzeću. Pojasnio je da je u GRAS-u oko 124 zaposlenika  radilo dvije godine, odnosno nije radilo ništa a primali su naknadu, „a sada prave neke probleme“.

Kazao je i to da je za  njihove penzije osiguran novac, procesi sporo idu, ali je u protekle sedmice doneseno 29 rješenja, te da  ima radnika koji su radili i u drugim državama i taj staž treba biti uvezan.

Fišo kaže da ne može Ministarstvo saobraćaja ili GRAS ići u Crnu Goru i tražiti njihove podatkle, za to su obavezni oni, te da iako su radnici GRAS-a najavili blokadu, do nje neće doći, „oni malo- malo pa najave blokadu, to ne smiju raditi jer građani ne smiju biti njihovi taoci“.

“Fokusirali smo se i na poboljšanje parkinga, a u KS-u je to veoma teško s obzirom na to da Kanton ima 110.000 registrovanih automobila. Uredba o tome je u toku, tako će se riješiti veliki dio problema oko parkirališta, a želimo da u sistem uđu i privatna parkirališta”, kazao je on.

Očekuje također i rješenje parkinga podzemne garaže koja se gradi kod Narodnog pozorišta Sarajevo, a u pregovore je uključena i Općina Centar, koja za sada nije vlasnik, pa se o tome vode sporovi na sudu.

Semaforizacija je također prioritet i radi se na poboljšanju zelenog vala.

Govoreći o planovima i projektima Ministarstva saobraćaja KS-a za 2016. godinu, ministar Fišo je rekao da je rješavanje problema u GRAS-u jedan od prioriteta. Uvođenje 100 postotnog reda vožnje, a pored toga je u fazi implementacija elektronske naplate karata.

Najavio je da će u narednih 30 dana elektronska naplata karata biti ugrađena u autobusima.

“Cilj nam je da građani mogu  brže da ulaze u vozila,da nemaju potrebu da karte plaćaju vozačima, a pored toga, vozači neće biti u dodiru s novcem. Idemo ka evropskoj boljoj naplati karata i time će pospješiti naplata GRAS-u”, rekao je ministar.

Naglasio je da oko 40 posto putnika ne plaća karte, a ovime će se suzbiti nelegalni prijevoz.

Podsjetio je da je Vlada KS-a također usvojila naplatu od 12 KM za nezaposlene, a cilj je da se najugroženijoj kategoriji pruži mogućnost da mogu da se prevoze za 12 KM.

Istakao je da statističi podaci pokazuju da je kupljeno već 10.000 karata,i smatra da je to veliki iskorak za najugroženije kategorije, a cilj Ministarstva je imati i optimalni broj radnika u GRAS-u, a uporedo s tim rješavamo i jureći saobaćaj i ići će se u izgradnji podzemnih garaža.

Putevi su bitni za državu, kaže Fišo, i oni će značiti bolju komunikaciju, stoga se u 2016.godini planira nastavak izgradnje započetih magistrala kojima se smanjuju saobraćajne gužve.

“Želimo da napravimo sistem sa što manje vozila u gradu, da napravimo parkinge na ulazu u Kanton, uz korištenje parking-karte koja bi važila za javni gradski prevoz i time bi se smanjile i štetne emisije u zraku“, najavio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime