FIPA predložila 41 preporuku za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH

0
6

FIPA predložila 41 preporuku za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH

BiH – Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o aftercare aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA za 2015. godinu.

Ovaj izvještaj prati 41 preporuka za poboljšanje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, koje će biti dostavljene nadležnim entitetskim institucijama.

Ukupno 41 preporuka FIPA-e odnosi na unapređenje stanja u 23 oblasti, uključujući, indirektne poreze, akcize, javne nabavke, javno-privatno partnerstvo, uklanjanje administrativnih prepreka za biznis, povezivanje tržišta rada i obrazovanja, registraciju privrednih društava, radne odnose, zapošljavanje stranaca, stečaj, socijalna davanja, stvarno pravo, privredne sporove, izvršni postupak, uređivanje tržišta naftnih derivata, bolju koordinaciju vlasti i otklanjanje kolizije propisa i njihovu dosljednu primjenu.

Preporuke za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH nastale su kao rezultat provođenja Programa postinvesticione podrške (Aftercare program) i analize više relevantnih dokumenata i izvještaja u oblasti biznisa, odnosno privrede.

U okviru Aftercare programa FIPA je u prošloj godini posjetila 70 kompanija, a službenici ove agencije su obavili ukupno 465 posjeta kompanijama u BiH u periodu od 2007. do januara 2016. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime