Finansijska i izlagačka podrška Općine Gračanica na sajmu Grapos

0
72

gracanica-grapos7Gračanica –  U Gračanici je u toku peti po redu Međunarodni privredni sajam “Grapos-Expo 2014”, u organizaciji firme Boms-Expo i Općine Gračanica, kao glavnog partnera sajma.

Budući da je cilj sajma promocija i međusobno povezivanje poduzetnika s domaćeg, ali i inostranog privrednog tržišta, te pozitivni utjecaj na stvaranje poduzetničke klime i intenziviranje privrede, razgovarali smo sa predstavnikom Općine Gračanice o tome na koji način Općina pruža podršku poduzetnicima koji žele izlagati na sajmu.

Mirza Hodžić, savjetnik općinskog načelnika, u razgovoru za naš portal ističe da je Općina Gračanica od početka uz ovaj sajam, dakle od 2010. godine, kada je i započela priča podrške razvoju poduzetništvu u Gračanici.

“Podrška koju Općina Gračanica pruža poduzetnicima u smislu organizacije sajma, ogleda se prije svega u tome da Općina konstantno, na svakom sajmu, zakupi određen dio sajmišta koji ustupi firmama koje ne mogu ili nisu u situaciji da izlažu samostalno”, ističe Hodžić, dodajući da su otvoreni za saradnju sa svim privrednim subjektima koji se žele promovirati, a nemaju prostora na zajedničkom štandu, da se mogu promovirati i u okviru štanda Općine Gračanica.

Osim toga, organizaciji sajma Općina daje podršku i u finansijskom smislu.

“Potrudili smo se i da viši nivoi vlasti sufinasiraju sajam pa ove godine imamo podršku Vlade Tuzlanskog kantona, ali i Federalne vlade”, napominje Hodžić, koji kaže da se maksimalno trude da olakšaju razvoj poduzetništva, naravno koliko je u mogućnosti lokalne zajednice.

U prilog tome govore i mnogi projekti koji se realiziraju u ovoj općini.

“Jedan od njih je taj, da je načelnik formirao tim mladih ljudi, među kojima sam i ja, koji rade na pripremi i implementaciji projektnih prijedloga iz oblasti privrede, turizma, zaštite okoliša, energetke efikasnosti, putne infrastrukture itd”, navodi on.

Među brojnim projektima koji se implementiraju Hodžić ističe dva veoma bitna iz razloga što Općina Gračanica učestvuje u njima kao partner u transnacionalnim fondovima EU .

Dakle, radi se o projektima PROGRES koji se tiče zaštite okolice i obnovljivih izvora energije vrijednosti 450.000 eura, a drugi je REVIDA, koji je vezan za energetsku efikasnost i vrijedan je 1,2 mliona eura.

“PROGRES  je finansiran od Evropske unije programom prekogranične saradnje BiH i Hrvatska i u tom projektu učestvujemo sa Udruženjem NERDA, dok je REVIDA je transnacionalni mediteran program u kojem imamo devet partnera iz Evropske unije i Grad Podgoricu iz Crne Gore”, ističe on.

Po njegovim riječima, projekti su značajni jer se finansiraju iz EU, a poznato je da vrlo mali broj općina te fondove može da primi i implementira, te su većinu svojih aktivnosti usmjerili u pravu edukacije za EU fondove, zaključuje Hodžić.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime