Fiktivna firma Consider u pogonu Tvornice rezervnih dijelova Vareš: Radnici bez plaće, a mašine u novoj firmi

0
3

protesti-radnika-vlada-federacije-bih-27042015- (15)

Vareš – Osnovana kako bi bila na usluzi rudniku i željezari u Varešu, Tvornica rezervnih dijelova (TRD) iz ovog grada je sada tek sjenka nekadašnjeg giganta koji je zapošljavao 600 radnika. Italijanski investitor, kompanija Siderimpes srl Italija-Gorizia, koja je TRD privatizirala 2004. godine, najavljivala je dolazak boljih vremena i ulaganja.

Međutim, nakon više od decenije poslovanja ostali su samo milionski dugovi. Radnici plaću nisu primili od marta 2015. godine, a mogućnost prodaje je otežana, jer je firma iz Italije sve bolje mašine prepisala na novoosnovanu fiktivnu firmu koja se nalazi unutar postrojenja TRD-a.

Fiktivna firma

Postojanje firme Consider koju je Italijan Nikola Fedrigo osnovao na adresi Industrijska 2 na kojoj se nalazi i TRD za Faktor je potvrdio predstavnik pobunjenih radnika Nail Alihodžić.

– U Consideru su zaposlena samo dva radnika, ali su im prepisane sve mašine i oni nešto malo rade za Slovence te unajme neke od nas po potrebi. Svi dugovi i obaveze su ostali na staroj firmi – pojašnjava on.

Dugovanja Tvornice rezervnih dijelova Vareš iznose 6,6 miliona KM od čega 1,3 miliona KM otpada na kamatu. Najveći dio dugovanja se odnosi na doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje koji, prema riječima Alihodžića, nisu uplaćivani od 2002. godine.

– Ne možemo se ni liječiti jer nam zdravstveno osiguranje nije riješeno – kazao je on.

Ističe da je prošle godine u fabriku dolazila žena od Nikole Fedriga koja je pred radnicima plakala i kazala da je njihova firma u Italiji propala.

Ali to je mala utjeha za radnike koji bez zdravstvenog osiguranja i plaće ne mogu preživjeti.

Proteklih dana su boravili u Zenici i to u Skupštini ZDK i Vladi ZDK. Nadaju se da će kantonalne vlasti pomoći u rješavanju njihovih problema. Vlast im do sada nije pomagala, jer i pored 40 pravosnažnih presuda protiv firme, nisu uspjeli naplatiti dugovanja.

Propala licitacija

Poreska uprava FBiH je odlučila da se uključi u rješavanje ovog problema i u novembru 2015. su održali prvu javnu licitaciju za prodaju tvornice. Druga licitacija je trebala biti održana u decembru, ali je naprasno otkazana, objašnjava Alihodžić.

– Čuli smo da je Prevent imao plan da kupi halu TRD-a za 3 miliona KM, ali da su odustali kada su shvatili da su sve mašine prebačene na firmu Consider. Ne znamo ni zašto se nije održala druga licitacija u decembru – dodaje on.

Nadležni bez komentara

Povodom problema radnika Tvornice rezervnih dijelova Vareš, kontaktirali smo i glavni ured Porezne uprave FBiH u Sarajevu.

– S obzirom na to da se predmet vodi u Zenici, najbolje je da se obratite rukovodiocu Kantonalnog poreznog ureda Zenica – kazali su nam u ovoj instituciji.

Na našu molbu da prokomentira probleme TRD-a, rukovodilac poreznog ureda u Zenici Sabahudin Ibrahimagić je kazao da se obratimo glavnom uredu u Sarajevu.

Nakon što mu je objašnjeno da su nas već uputili na njega kao odgovornu osobu, kazao je da sada nema vremena da daje komentar jer je to “preopširno pitanje“.

(A. Perčo/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime