21. Juni 2017

Fond za humanitarno pravo u srijedu je podnio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv Radojice Božovića, bivšeg visokopozicioniranog pripadnika “Crvenih beretki”, kao i protiv još dvojice pripadnika ove jedinice zbog zločina počinjenih u Doboju (Bosna i Hercegovina) u periodu od maja do augusta 1992. godine.

Prijavljena lica, navodi FHP, osumnjičena su da su u ovom periodu protjerala nekoliko stotina Bošnjaka iz dobojskog sela Bukovačke Čivčije, ubila jednog pripadnika Zbora narodne garde, pljačkala civile, kao i zlostavljala i mučila civile zatvorene u Okružnom zatvoru u Doboju.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od marta 2016. vodi se postupak protiv Dušana Vukovića, tada stražara Okružnog zatvora u Doboju, zbog mučenja više zatočenih lica tokom 1992. i 1993. godine, od kojih je jedno preminulo od posljedica fizičkog zlostavljanja.

Dosad bez optužnica

Tim postupkom nisu obuhvaćena druga lica odgovorna za zločine počinjene u Doboju tokom trajanja sukoba, saopćio je FHP.

“Iako Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u svojoj optužnici pominje ‘Crvene beretke’ – jedinicu Resora državne bezbednosti Republike Srbije – ono u istoj optužnici sukob u Bosni i Hercegovini označava kao unutrašnji sukob, čime zapravo govori da u tom ratu nije učestvovala nijedna druga država, pa ni Srbija” navodi FHP i smatra da je riječ ili o teškom nemaru ili o svjesnom odbijanju da se optuže osumnjičeni pripadnici “Crvenih beretki”.

“Do danas pred domaćim sudom nije procesuiran nijedan pripadnik ‘Crvenih beretki’ za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Zbog toga FHP poziva Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da istraži navode iz podnete krivične prijave, da odgovorne procesuira te da žrtvama posle 25 godina omogući pravo na istinu”, navodi FHP.

Izvor: Agencije

Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR