Ferguson: Želimo da BiH uđe u članstvo NATO-a

0
0

Ferguson: Želimo da BiH uđe u članstvo NATO-a

Sarajevo – Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson i zapovjednica NATO štaba Sarajevo brigadni general Giselle Wilz posjetili su danas Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru gdje su mostarskim studentima održali predavanje o euroatlantskim integracijama BiH.

U izjavi za novinare Fergusn je kazao da je proces pristupanja NATO-u uveliko povezan s procesom pristupanju Evropskoj uniji te da se on ne tiče samo Oružanih snaga BiH.

– Taj proces se tiče i demokracije u društvu, ekonomije i vladavine prava i u puno slučajeva zapravo su zahtjevi koje EU postavlja pred zemlju jednaki ili komplementarni sa onim koje NATO postavlja, tako da se nadamo da ćemo u budućnosti vidjeti napredak razvoja u tom pravcu i možda čak i ubrzanje – istakao je Ferguson, dodavši kako žele da vide BiH da napreduje ka članstvu u NATO, da uđe u članstvo NATO-a.

– BiH će tu odluku o članstvu donijeti samostalno, ali treba napraviti nekakav pomak. BiH je ponuđen MAP 2010. godine s jednim uvjetom, a uvjet je uknjižba 63 vojne lokacije na državu BiH koje će koristiti Oružane snage BiH, odnosno Ministarstvo obrane, i tu još nismo vidjeli dovoljan pomak – kazao je Ferguson.

Naglasio je kako NATO ne zanima samo nepokretna vojna imovina, već da ih zanima da se vojska i dalje razvija, da bude efikasnija, a također ih zanima i potpisivanje dokumenta “Pregleda odbrane”.

– Očekujemo da Predsjedništvo potpiše taj dokumenat, a to nam je potrebno zato što je to jedan okvir koji nam omogućava da efikasno i adekvatno možemo podržati BiH u njenim nastojanjima kada je riječ o reformi odbrane – poručio je Ferguson.

Zapovjednica NATO štaba Sarajevo brigadni general Giselle Wilz kazala je kako je fokus NATO štaba u BiH na reformi odbrane te da se raduje što će danas biti u prilici razgovarati sa studentima o NATO-u, o reformi odbrane u BiH, o važnim pitanjima za BiH.

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH Dijana Gupta istakla je kako je njihov motiv promicanje NATO ideja u BiH, dodavši kako je BiH 2009. potpisala zadnju tačku MAP planu koju treba da implementira.

– Danas kada gledamo da je upitan mir u svijetu, kada ima puno terorizma, BiH ne može biti zemlja na čekanju.

Ovakvim predavanjima i konferencijama pozivan aktivno političko vodstvo u BiH, prvenstveno Predsjedništvo BiH, da što prije implementiramo zadnju tačku MAP plana i da dobijemo poziv od NATO-a – poručila je Gupta.

(Vijesti.ba / FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime