FEMYSO: Utvrditi odgovornost za napade u Parizu

0
37

FEMYSO: Utvrditi odgovornost za napade u Parizu

Francuska – Forum evropske muslimanske omladine i studentskih organizacija (FEMYSO) žali za strašnim gubicima života u napadu u Parizu. 

Medijski izvještaji potvrđuju da je najmanje 128 osoba poginulo, a 250 ranjeno u sedam odvojenih napada u glavnom gradu Francuske. FEMYSO osuđuje ovaj gnusni čin kukavičluka i pridružuje se pozivu na potpunu i brzu istragu koja će se održati kako bi se akteri ovog zločina doveli pred lice pravde.

Kao muslimani, mi potvrđujemo naše vjerovanje, kao što je to naglašeno u Kur’anu, da onaj ko ubije nekoga, koji nije ubio nikoga, kao da je ubio sve ljude a ko god spasi jedan život, kao da je sačuvao cijelo čovječanstvo (Kuran, 5:32).
Ova tragedija je dirnula svijet te mi pozivamo muslimane Pariza i cijele Francuske da se ne plaše i ne sakrivaju već da istupe i pomognu povrijeđenima, pomognu u pronalasku izgubljenih i pruže utjehu onima koji pate od šoka i bola.
Mi sa žaljenjem primamo činjenicu da politički motivirani ekstremisti, koji su preuzeli odgovornost za napad, opravdavaju njihova djela našom vjerom. Razočaravajući je i obeshrabrujući trend davanja neprovjerenih tvrdnji i okrivljavanja određenih grupa za napade, uprkos nedostatku informacija. Pozivamo medije i relevantne institucije da se ponašaju profesionalno u njihovom praćenju ovog tragičnog događaja, posebno što se važne činjenice koje se odnose na napad tek trebaju utvrditi.

Islam osuđuje sve oblike barbarstva, ubistva i napada na nevine ljude. Muslimani, učenjaci i laici širom svijeta će i dalje nastaviti da osuđuju ove i bilo koje druge ekstremiste koji koriste islam da opravdaju svoje postupke, koji idu u potpunosti protiv islamskog učenja.
Žalimo za žrtvama ovog napada i šaljemo naše iskreno saučešće porodicama onih koji su pogođeni.
Mi pozivamo na mir, ozdravljenje i pravdu za žrtve, kao i zaustavljanje nasilja nad nedužnim u bilo kojem dijelu svijeta.
Mi se molimo za svjetlo, uputu i nadu u ovo doba velike tame.

(FEMYSO ima sjedište Briselu, Belgija, a osnovan je 1996. godine u Švedskoj. Okuplja muslimanske i studenstke omladinske organizacije iz Europe. Ima 35 organizacija članica iz 23 države. AKOS je članica FEMYSO od 2005. godine. www.femyso.org)

(akos.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime