Fejzić: Zlatna plaketa Srebrenice Vučiću, a ne Vladi Srbije

0
0

Srebrenica, Srbija – Inicijativu za dodjelu priznanja Vladi Srbije, odnosno Vučiću, pokrenuli su predstavnici stranaka iz Republike Srpske.

Nakon što su mediji prenijeli da su općinske vlasti u Srebrenici dodijelile Zlatnu plaketu Vladi Srbije, oglasio se predsjednik Skupštine općine Hamdija Fejzić (SDA), navodeći kako je najvažnije priznanje te općine dobio srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a ne vlada.

Upravo su Fejzića prozvale njegove stranačke kolege, da je s još dvojicom vijećnika Bošnjaka, glasao za takvu odluku.

“Kada je u pitanju tačka dnevnog reda koja se odnosi na dodjelu nagrada i priznanja Opštine Srebrenica treba informisati javnost da su odbornici glasali o jednoj odluci koja je obuhvatala sve nagrade i priznanja firmama ili pojedincima. U proceduru je otišao i prijedlog o priznanju Vladi Srbije. Usvojena je izmjena, to jest prijedlog da se priznanje dodijeli Vučiću, a ne vladi. Prijedlog je išao od srpskih odbornika”, istaknuo je Fejzić u priopćenju dostavljenom medijima.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da “opština tako zahvaljuje Vučiću zbog finansijske podrške koju im je prethodnih godina pružila Vlade Srbije”. Dodao je i kako je “Vučić radio na smirivanju tenzija u Srebrenici u proteklom periodu”.

Nije izabran zamjenik načelnika
Zastupnik SDA u Parlamentu BiH i član povjerenstva te stranke u Srebrenici Sadik Ahmetović nazvao je skandaloznom odluku o dodjeli priznanja Vučiću.

“Ne razumijem kako su za ovu odluku mogli glasati pojedini Bošnjaci, odnosno predsjednik Skupštine općine Hamdija Fejzić. Mene je zaista sramota ponašanja ljudi koji, barem na papiru, reprezentuju Bošnjake u srebreničkoj vlasti… Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je prije samo desetak dana u Beogradu dao otvorenu podršku Miloradu Dodiku i Mladenu Ivaniću, koji gotovo svaki dan negiraju genocid i vrijeđaju njegove žrtve”, rekao je Ahmetović.

Po Fejziću, ipak je od priznanja Vučiću bilo važnije obavijestiti javnost da je na dnevnom redu sjednice Skupštine općine Srebrenica bio i izbor zamjenika općinskog načelnika. Ta pozicija, prema njegovim riječima, pripada Bošnjacima.

“Zamjenik načelnika nije imenovan, a razlog je što su Bošnjaci, tj. pet odbornika na čelu sa Alijom Tabakovićem bili protiv, iako je kandidat za zamjenika bio Bošnjak i to bivši šef kabineta načelnika Nermin Alivuković. Nermin Alivuković je bio dobar šef kabineta načelniku Abdurahmanu Malkiću, rahmetli Osmanu Suljiću, te Ćamilu Durakoviću. Danas Alivuković nije dobar lobistima i odbornicima okupljenim oko Alije Tabakovića. Grupa koja se konstantno predstavlja kao da brani interese Bošnjaka je u realnosti blokirala izbor Bošnjaka na mjesto zamjenika načelnika opštine”, ističe Fejzić.

Smatra da je takvim činom “otvoren put da na mjesto zamjenika načelnika bude izabran Srbin”.

“Aktuelni načelnik je taj koji Skupštini opštine Srebrenica predlaže zamjenika načelnika, a poznato je da Srbi imaju više odbornika i mogu sami donositi odluke te na taj način”, zaključuje Fejzić.

Trojica Bošnjaka glasali za priznanje

Prethodno je prozvani Tabaković rekao kako su odluku o priznanju Vučiću podržala i trojica Bošnjaka u Skupštini općine Srebrenica – Hakija Meholjić iz SDP-a BiH, te Hamdija Fejzić i Tifa Efendić iz SDA.

“Zanimljivo je da je o prijedlogu ove odluke raspravljala i nadležna komisija SO Srebrenica, čiji su članovi Fejzić i Efendić, te da je ona jednoglasno podržana na toj sjednici”, izjavio je Tabaković.

Po njegovim riječima, za davanje podrške takvoj odluci Fejzić i Efendić nisu imali podršku vrha SDA.

“Iz centrale stranke došlo nam je uputstvo, kojeg je potpisao v.d. generalnog sekretara Halid Genjac, u kojem stoji da odluku o načinu izjašnjavanja u vezi sa imenovanjima i donošenjem bilo kojiH drugih odluka, prilikom glasanja u SO Srebrenica, donosi stranačko povjerenstvo za Srebrenicu. To povjerenstvo nije donijelo odluku u vezi sa ovim pitanjem, ali uprkos tome, njih dvojica su na svoju odgovornost podržali dodjelu Zlatne plakete Vladi Srbije”, rekao je Tabaković za Faktor.

Srbija obećala pet miliona eura za Srebrenicu

Osim Vučića, priznanjima su se Srebreničani zahvalili i Japanskoj agenciji za međunarodnu suradnju, kojoj je pripala Srebrna plaketa, te Distrikt Brčko i Prva osnovna škola Srebrenica, koji su dobili Bronzanu plaketu.

Inicijativu za dodjelu priznanja Vladi Srbije, odnosno Vučiću, pokrenuli su predstavnici stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska koje imaju svoje zastupnike u općinskom parlamentu.

Na investicijskoj konferenciji održanoj prije dvije godine, Vlada Srbije obećala je Srebrenici donirati pet milijuna eura.

Dva milijuna su uplaćena na račun općine odmah nakon konferencije, a ostatak novca planirano je uplaćivati kroz razvojne projekte.

U jednom trenutku postalo je upitno hoće li stići preostala tri milijuna, no premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je prebaciti taj novac u općinski proračun Srebrenice.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime