Fejzić – Nećemo dozvoliti ujedinjenje IZ u Crnoj Gori sa IZ u BiH i Sandžaku

0
0

fejzicny 081Crna Gora – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori je za Preporod dao intervju u kojem je istakao da je njemu nedopustivo raditi na tome da se Islamska zajednica u Crnoj Gori vrati Rijasetu Islamske zajednice u BiH u čijem sastavu su i Islamska zajednica u Srbiji i Muftijstvo Sandžačko. On je između ostalog istakao:

“Dosad nisam javno o tome govorio, a evo sada, nakon promjene Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hervegovine jer nisam želio da izjavama bilo što remetim, želim javno reći da Islamska zajednica u Crnoj Gori ima permanentno problema sa Islamskom zajednicom u Srbiji, tačnije s onim dijelom Sandžaka u Srbiji koji ne poštuje naše granice.

Nastoje se praviti paralelne institucije na sjevernom prostoru naše zajednice, tačnije na onom dijelu Sandžaka koji teritorijalno pripada Crnoj Gori. To je nedopustivo! Dozvoljavanje toga dovelo bi do potpunog razbijanja ove Zajednice, po nacionalnom, regionalnom i svakom drugom faktoru.

Islamske zajednice moraju poštivati jedna drugu. Mi smo različite zajednice, u Srbiji su jedni zakoni, u Crnoj Gori drugi. Ovdje je jedan zakon o vjerskim slobodama, u Srbiji je drugi, tamo ima vjeronauka u školi ovdje nema itd. Vi nigdje na Balkanu i šire nemate Islamsku zajednicu koja se preklapa s drugom preko državne granice. Imate Islamsku zajednicu u Sloveniji koja funkcionira u okviru granica Slovenije itd.

Obratite pažnju na ovo: mi ovdje u Podgorici imamo gradsku općinu Tuzi, gdje je dominantno albansko stanovništvo, i koja pripada albanskoj regiji Malesija. Zamislite da albanski muftija dođe ovdje i kaže da Tuzi pripada regiji Malesija, da nisu bitne državne granice i pokušava praviti paralelne institucije, džemate itd. Nikada niko iz Albanije nije došao i bio destruktivan. Dolazili su uvijek na naš poziv i bili od velike koristi. Štaviše, ako smo imali određenih problema u džematima mi smo pozivali albanskog muftiju da nam pomogne, da dođe kao lijek, dok u ovom slučaju mi imamo zdravo tijelo, a neko nam donosi virus.”

Podsjećamo da je na teritoriji Sandžaka do ocjepljenja Crne Gore (2006.) djelovala jedinstvena Islamska zajednica Sandžaka, koja je opet bila sastavni dio Rijaseta Islamske zajednice BiH, u čijem sastavu su bili uključeni medžlisi Rožaje, Plav, Gusinje, Petnjica, Bijelo Polje, Pljevlja, Bar idr. Međutim, uz političko djelovanje Đukanovićeve partije, na čelu sa Rifatom Fejzićem je oformljen novi Mešihat Islamske zajednice sa sjedištem u Podgorici, koji se predstavio kao potpuno nezavistan od Sandžaka i Bosne i Hercegovine. Isti scenario odvajanja od Bosne i Hercegovine uz podršku vlasti iz Beograda je bezuspješno prošao u Islamskoj zajednici na teritoriji Srbije, pokušajem osnivanja takozvanog “rijaseta” sa sjedištem u Beogradu, na čijem čelu bi bio Adem Zilkić.

Činjenica je da Muftijstvo Sandžačko ni jednim svojim gestom ne doprinosi podjeli muslimana u Crnoj Gori, kao što je Fejzić doprinio podjeli muslimana u Sandžaku prije 10 godina, već poziva na ujedinjenje muslimana iz Crne Gore sa muslimanima BiH, Sandžaka, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Dijaspore.

(Sandžak PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime