Federalna Vlada o početku rada Specijalne bolnice “Podromanija” Sokolac

0
3

Mostar, Sokolac – Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala informaciju o osobama koje su kazneno djelo počinile u stanju neuračunljivosti i nisu kazneno odgovorne i za čiji smještaj Federacija BiH nema adekvatnu ustanovu. Zbog toga što su bile smještene u neke druge ustanove, kao što je KPZ ZT Zenica, ovim osobama su plaćane ogromne odštete, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kako je Ministarstvo pravde BiH koordinator za provedbu Sporazuma o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera sigurnosti izrečenih u kaznenom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja, Vlada FBiH će od Vijeća ministara BiH zatražiti službenu informaciju o početku rada Specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju “Podromanija” Sokolac.

Od toga će ovisiti daljnja postupanja Vlade FBiH i resornih ministarstva u slučajevima kada je osobama koje su počinile kazneno djelo u stanju neuračunljivosti izrečena mjera prisilnog smještaja u zdravstvenu ustanovu.

Uz konstataciju da je ova ustanova na Sokocu već trebala početi s radom, u informaciji je navedeno da je potpisivanju tog Sporazuma prethodila donacija Veleposlanstva Švicarske od tri milijuna švicarskih franaka namijenjenih isključivo za smještaj svih ovakvih osoba na teritoriji Bosne i Hercegovine i novac je dat državi, a ne entitetima.

Inače, ova problematika godinama opterećuje rad Vlade FBiH i pojedinih ministarstava, jer na području Federacije BiH ne postoje ustanove za forenzičku psihijatriju. Kao privremeno rješenje, do početka rada ove bolnice, smještaj procesuiranih neuračunljivih osoba moguć je jedino u postojećim zdravstvenim ustanovama, o čemu se očitovalo Federalno ministarstvo zdravstva.

Neophodno je da županijske vlasti, zajedno s psihijatrijskim zdravstvenim ustanovama na području županija, provedu potrebne aktivnosti za osiguranje uvjeta za izvršavanje mjere obveznog psihijatrijskog liječenja, rečeno je u ovom izjašnjenju.

Federalno ministarstvo zdravstva je sugeriralo da uvjete za izvršenje sigurnosne mjere psihijatrijskog liječenja trebaju stvoriti zdravstvene ustanove na razini županija, što se nije dogodilo uz obrazloženje da ove ustanove nemaju potrebne sigurnosne uvjete.

Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo pravde da od sudova s područja FBiH prikupi podatke o broju izrečenih mjera sigurnosti iz člana 4. Sporazuma. Federalno ministarstvo zdravstva je zaduženo da od županijskih ministarstava zdravstva na području FBiH zatraži podatke o psihijatrijskim zdravstvenim ustanovama u koje, do otvaranja Specijalne bolnice na Sokocu, privremeno mogu biti smještene ove osobe, navodi se u priopćenju.

(informativa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime