Federacija potražuje 563 nekretnine u regionu vrijedne 194 miliona KM!

0
26

54391d67-cc20-462c-b1b8-72bbb0765237-luka-sibenik-718x446BiH – Federacija BiH još potražuje ukupno 563 nekretnine u regionu vrijedne oko 194 miliona KM, a koje se nalaze u registru Centralnog registra pasivnog podbilansa FBiH, podaci su Agencije za privatizaciju FBiH (APF).

Riječ je o prijeratnim odmaralištima, hotelima, firmama i objektima koji su u vlasništvu FBiH, ali ni nakon više od 20 godina nisu vraćeni u posjed vlasnika. Formiran registar Agencija je u skladu s odredbama Zakona o početnom bilansu preduzeća i banaka još prije dvije godine formirala registar pasivnog podbilansa preduzeća.

Nakon što je poduzela aktivnosti na zaštiti potraživanja iz pasivnog podbilansa preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH i izbjegavanja zastare shodno rokovima iz Sporazuma o sukcesiji, Agencija je intenzivirala radnje na identifikaciji, prikupljanju dokumentacije i poduzimanju aktivnosti na zaštiti imovine iz pasivnog podbilansa. – Na dan 30. juni ove godine u Centralnom registru pasivnog podbilansa evidentirana su ukupno 563 stalna sredstva na području država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, i to u Crnoj Gori pet, Hrvatskoj 362, Kosovu 95, Makedoniji 19, Sloveniji tri i Srbiji 78 nekretnina. Ukupna vrijednost evidentiranih stalnih sredstava je oko 194 miliona KM – kažu iz APF-a, a najvrednija nekretnina iz pasivnog podbilansa je „Luka Drvo Šibenik“, vlasništvo „Šipad Export Importa“ Sarajevo. Šta je vraćeno Samo dio nekretnina, i to uz velike napore zbog opstrukcija u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, u posljednje tri godine je vraćen. – Vratili smo osam nekretnina „Sarajevo-osiguranja“ u Srbiji, hotel „Đuro Salaj“ u Gradcu i četiri poslovna prostora „Agrokomerca“ Velika Kladuša u Karlovcu. S druge strane, Vlada FBiH donijela je odluku o prodaji 11 poslovnih prostora u vlasništvu „Fabrike duhana Sarajevo“ koji se nalaze u Nišu, Valjevu, Beogradu, Novom Sadu, Užicama, Splitu, Osijeku i Ljubljani, a donesena je i odluka o prodaji odmarališta „Elektroprivrede BiH“ u Gradcu – kažu iz ove agencije.

(bh-info.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime