FBI tribina: „Progoni Bošnjaka muslimana od kraja XVII do kraja XIX vijeka“

0
10

Plakat februarSarajevo – „Forum bošnjačkih intelektualaca“ će u četvrtak, 11. februara 2016. godine održati javnu tribinu na temu „PROGONI BOŠNJAKA MUSLIMANA OD KRAJA XVII  DO KRAJA XIX VIJEKA“.

Tribina će se održati u prostorijama Svjetskog bošnjačkog kongresa u ul. Štrosmajerova 1/II u Sarajevu sa početkom u 13 sati.

Uvodničar tribine: prof. emeritus Jusuf Mulić, ex rektor Univerziteta u Sarajevu

Moderator tribine: prof. dr. Suad Kurtćehajić
(predsjednik „Foruma bošnjačkih intelektualaca“)

TEZE JAVNE TRIBINE:

  1. Progon iz priobalnog dijela od Poljica do Neum Kleka i Boke kotorske od Kamenara do Sutorine u Hercegovačkom sandžaku i Like u Kliškom sandžaku Bosanskog beglerbegluka u mletačko-osmanskom ratu 1684-1699.
  2. Progoni iz Mađarske i Slavonije nakon njihovog pada u ruke carevine Austrije i priobalnog dijela uz rijeku Savu od Bijeljine do Broda i u srednjoj Bosni u Bosanskom sandžaku Bosanskog beglerbegluka u austrijsko-osmanskom ratu 1684-1689.
  3. Progon iz Dalmacije, Krbave, Korduna i Banije u Kliškom sandžaku Bosanskog beglerbegluka u mletačko-osmanskom ratu 1714-1718.
  4. Progoni iz Srbije  u srpskim ustancima 1804-1815,  iz sela u kneževini Srbiji 1830-1834. i iz  njenih gradova zajedno s muslimanima iz šest prekodrinskih nahija Zvorničkog sandžaka u Bosanskom ejaletu 1862-1867.
  5. Progoni iz Nikšića u Hercegovačkom sandžaku bosanskog ejaleta i Kolašina Novopazarskog sandžaka Bosanskog ejaleta u crnogorsko-osmanskom ratu 1876-1878. godine.

(SBK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime