FBI tribina: Bošnjaci moraju biti budni jer velikosrpske aspiracije nisu prestale (VIDEO)

3
16

 

e1d005e1-facf-4cc9-af39-484eea57a16fSarajevo – Forum bošnjačkih intelektualaca održao je javnu tribinu „Progoni Bošnjaka muslimana od kraja XVII  do kraja XIX vijeka“ u prostorijama Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Uvodničar tribine bio je prof. emeritus Jusuf Mulić, ex rektor Univerziteta u Sarajevu a moderator prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik „Foruma bošnjačkih intelektualaca“.

Pored članova Foruma, na javnoj tribini prisustvovao je predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisulema emeritus dr. Mustafa Cerić.

Na skupu su se mogli čuti mnogobrojni historijski fakti koji opisuju nasilne migracije ovog naroda koje su se desile na širem području južnoslavenskih zemalja.

„Predavanje je imalo zadatak dati jedan historijski osvrt na sva dešavanja u kojima postoji slijed. Prije 150 godina sa zavežljajima Bošnjaci napuštaju Srbiju, dolaze u bosansku kaljužu, podižu gradove i škole a 150 godina kasnije, njihovi nasljednici također sa zavežljajima bježe ali sada je bilo gore jer su iseljeni oni što nisu pobijeni.“ – Mulić.

Kurtćehajić je ukazao na nužnost kolektivnog pamćenja, i očuvanja identiteta a za oboje su najpozvaniji i najodgovorniji upravo Bošnjaci i njihova elita.

„Bošnjaci muslimani su od kraja 17. stoljeća do danas doživjeli 10-ak genocida, jedan je sudski verificiran a ostali nisu, te su se uvijek nakon onog što se desilo ponašali kao da su zaboravili i gubili sjećanje na to. Nakon toga što se desilo ne može se isključiti mogućnost da se ne ponovi. Zbog toga mislim da Bošnjaci moraju biti budni jer velikosrpske aspiracije nisu prestale. Dokaz tome jeste izjavljivanje saučešća doživotno osuđenom zločincu povodom njegove smrti. To je pokazatelj da ta politika itekako dominira.“

Predsjednik SBK dr. Mustafa Cerić je u diskusiji upozorio na status koji je Bošnjacima nametnut kazavši „Nama Bošnjacima se za vrijeme Turaka, poslije Turaka, a i sada nameće strah, da se plašimo samih sebe. Dakle, da krijemo ili da izbjegavamo da se identificiramo sa onim što mi jesmo nego da tražimo identifikaciju sa nečim što mi nismo.“

(SBK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Ko ste vi , odvratni starci ?
  Koja su vasa kolektivna sjecanje ?Kolektiv neispunjenih nakaza. Nema vise Turske .
  A , vi bi i dalje da gazite po raji ? Nisu vas shvatili kao vecinu ?
  Nikad necete imati drzavu , nikad necete imati jezik i nikad naciju .
  I nikad sa vama .

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime