Faktor u posjeti selu Okruglica u općini Vareš: Mi smo ovako naučili, pa za bolje ne znamo

0
95

okruglica-selo-11052016-KS-13-avdo

Vareš – Žene su zadužene da prave sir, ali pošto su ovdje samo preko raspusta, nije nam preostajalo ništa drugo nego da nas poduče, da ne propada ovoliko mlijeko, pojašnjava naš domaćin

Piše: Ediba Rizvanbegović

Nedaleko od Vareša, 25 kilometara što asfaltiranim, što teško prohodnim makadamom, nalazi se selo Okruglica u kojem je porodica Fuško napravila svoju farmu i svoj drugi dom. Porijeklom Travničani iz sela Dub, prije 14 godina u potrazi za ispašom za svoju stoku krenuli su prema Čemernom.

– Naišli smo pored Okruglica. Vidjeli da nema nikoga i da ima sve što nam je potrebno za stočarstvo. Čuli smo da je ovdje bolje zbog ispaše, brže u proljeće trava krene, u jesen se duže zadrži. Namjeravali smo ostati godinu-dvije, a evo već ulazimo u 15. godinu – započinje priču Avdo Fuško, najstariji u ovoj porodici.

S koljena na koljeno

O imanju od 60 duluma koje iznajmljuju, pored Avde brine se i njegova skoro čitava porodica. Sin Senad, kćerka Senada i njen muž, brat mu Mustafa sa dvojicom sinova. Svako od njih ima svoje stado. Svi sretni, zadovoljni životom i poslom kojim se generacijama bave.

– Ovim poslom su nam se pradjedovi i djedovi bavili. S koljena na koljena se to tako tjera. Da je nešto pohvaljeno nije, ali mi smo tako naučili, pa za bolje ne znamo. Živimo solidno, nismo ni goli ni bosi, niti od koga otimamo. Što zaradimo, to i trošimo – priča nam Avdo.

Na imanju ima više od 700 ovaca. Puno manje krava i koza, ali dovoljno da se svakodnevno prave sve tri vrste sira. Avdo nam priča da svaki dan pomuze 300 litara kravljeg i 70 litara ovčijeg mlijeka. Primorani su da prave sir, jer u blizini otkupnih stanica za mlijeko nema, a zbog lošeg puta jedini posjetioci su im veterinar i mušterije iz Sarajeva, Visokog, Mostara koji kupuju sir naveliko. Dok nam pokazuje prostoriju u kojoj prave sir, Senad nam priča da je za 15 dana napravio 600 kilograma sira.

Tri vrste sira

-Žene su zadužene da prave sir, ali pošto su ovdje samo preko raspusta, nije nam preostajalo ništa drugo nego da nas poduče, da ne propada ovoliko mlijeko. Zamajit mlijeko nije problem, ali je najteže održavanje. Mora se svaki dan prati. Ako nije dobro oprano, ukisne. Sa prodajom, za sada, nemamo nikakvih problema, ništa nam ne propadne – govori nam Senad.

Kako kaže Senad, sve su svojim trudom stekli. Jednom su dobili podsticaj za junice. Na tome je i ostalo. U selu u kojem ni struje nema, napravili su sebi barake, kupili agregat i muzilice, traktor, frezu, a Senad je prije sedam godina od para zarađenih od stočarstva registrovao firmu za uzgoj jagoda.

– Stočarstvo je veća sigurnost, a jagode manje-više. Ovo nek ubije mraz ili led ja ne mogu ništa zaraditi. Ali ja sam zadovoljan. Na devet duluma sam posadio jagode, na 15 duluma šumske jagode. Zbog nadmorske visine stalno rađaju. Za šumsku jagodu imam otkup. Sam sebi proizvodim sadnice za šumsku jagodu. To je veliki posao. Trebalo bi mi 60 hiljada sadnica. Teško jeste, ali hvala Bogu kako je, dobro je – priča nam Senad.

Za tri vrste Avdinog sira, koji ga uprkos opasnosti od vukova i drugim nepogodnostima ovog kraja proizvodi, znaju samo njegove stalne mušterije. Da je boljih uslova i boljeg puta, sirevi bi bili mnogo poznatiji, a porodica Fuško, kako kaže Senad, puno rahatnija, jer se ne bi budili u strahu hoće li im sav trud pasti u vodu ili ne.

Žrtvujem se zbog djece

Na imanju smo zatekli i Avdinu kćerku Senadu, koja zajedno sa mužem uzgaja 30 koza i nešto ovaca. Pravi sir, i od toga školuje tri kćerke koje su u selu Suhi Dol blizu Travnika.

-Muž mi je radio na građevini, a onda smo se odlučili da pokušamo i ovo. Krenuli smo sa hiljadu maraka, kupili pet koza, malo po malo i evo danas ih je 30. Čuvamo i muzemo ovce od drugih ljudi, iz Živinica, Kalesije. Posao jeste težak, svako jutro, svako večer muzem ovce i koze i odmah pravim sir. Nemam vremena da odmaram. Školujemo tri kćerke. Zbog njih se i žrtvujemo. A ujedno pokušavamo i završiti i izgradnju kuće. Nadam se da će nas sreća poslužiti – govori nam Senada.

(Faktor.ba/Foto: K. Softić)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime