Fahrudin Delibajrić i Ahmet Hublić pokazatelji održivosti procesa povratka Bošnjaka

0
18

Vocar-Glumina-1-na-fotografiji-su-Fahrudin-Delibajric-Ramiz-Salkic-i-Ahmet-HublicZvornik   ̶   Preduzeće Voćar iz Glumine, koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom voća i povrća ostvarilo je u protekloj godini izvrstan poslovni rezultat realizirajući izvoz vrijedan dva miliona konvertibilnih maraka.

Koncept uzgoja poljoprivrednih kultura kroz kreditiranje kooperanata funkcioniše već petnaestak godina, a u izvrsno organiziranu mrežu u ovom trenutku je uključeo više od 1.000 kooperanata. Njima je zagarantovan otkup i stabilnost cijena.

Da bi se unaprijedila proizvodnja i dostigao postojeći kapacitet od 10 tona prerađenoga voća i povrća na sat, Voćar je u proteklih godinu investirao 1,6 miliona maraka. Nabavljena je linija za preradu i pakovanje kiselog programa koja može godišnje ostvariti proizvodnju vrijednu devet miliona maraka. Također, od utorka 26. augusta 2014. godine u Voćaru je zaposleno trideset novih uposlenika čime će se proširiti kapacitet i ostvariti značajni izvozni rezultati. Tim povodom ovu uspješnu kompaniju posjetio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske i razgovarao sa vlasnicima Fahrudinom Delibajrićem i Ahmetom Hublićem.

– Vrijedni povratnici pokazali su da uz dobru organizaciju mogu napraviti velike rezultate. Voćar je organizacijom kooperanata, otkupom i preradom voća i povrća na području Zvornika i cijelog srednjeg Podrinja dao najbolji primjer kako se proces povratka može učiniti održivim. Data je šansa porodicama da rade i ostvaruju prihod. Također, pokazalo se da su od velikog značaja kreditne linije i grant sredstva koja se povratnicima daju za pokretanje i razvoj biznisa u okviru Turskog kredita, a putem Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH. Sada moramo poduzeti korake da se uspješnim kompanijama pomogne da osiguraju obrtna sredstva kako bi unaprijedili proizvodnju i ostvarili nova zapošljavanja, kazao je nakon sastanka mr. Ramiz Salkić.

Kooperantska proizvodnja Voćaru osigurava najkvalitetnije količine jagode, maline, kupine, krastavca, paprika, patlidžana itd. Iako je ova godina bila praćena poplavama i čestim kišama, proizvodnja neće značajnije biti smanjena. Naprotiv, Voćar je obnovio ugovore sa značajnim poslovnim partnerima, među kojima su Podravka, Zvijezda, Doora, K1, Rial i drugi.

Krajem ove sedmice bit će započet izvoz za poznatog kupca u Njemačkoj, a u prvom kontigentu bit će plasirano šest šlepera paprike u tegli. Također, početkom septembra krenut će proizvodnja tzv. slatkog programa, u okviru kojega će Voćar usvojiti proizvodnju džemova i marmelada. Kuriozitet je da se kompletna proizvodnja ovoga preduzeća plasira u izvoz.

(seebiz.ne)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime